Door op 2 augustus 2013

PvdA organiseert Zorgweek: de zorg heeft geen vakantie

De hele eerste week van augustus staat bij de PvdA in het teken van zorg. De zorg gaat altijd door, ook in de zomervakantie. Daarom gaan we juist deze zomer op bezoek bij verschillende zorginstellingen om met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals te praten en met eigen ogen te zien hoe het gaat met de Amsterdamse zorg. Iedere dag een ander thema.

De afgelopen tijd zijn veel incidenten aan het licht gekomen in zorginstellingen. Het is VVD-wethouder Van der Burg niet gelukt deze stroom aan incidenten te stoppen. Wij gaan in gesprek met de directie en bewoners om te kijken wat er moet verbeteren.

Er gaat de komende jaren veel veranderen in de zorg. Er wordt een groter beroep gedaan op samenredzaamheid en eigen kracht. Wij willen met een grote groep Amsterdammers in gesprek over thema’s als langer thuis wonen, mantelzorg en thuiszorg. We willen weten wat mensen nodig hebben om zelf in staat te zijn hun zorg te organiseren. Welke onnodige bureaucratie zit mensen in de weg?  Hoe kan de gemeente beter helpen, in plaats van in de weg zitten?

Speciale aandacht zullen we besteden aan eenzaamheid. Onderzoek toont aan dat eenzaamheid een van de grootste veroorzakers is van zorgvragen. Bovendien is het onacceptabel dat in een sociale stad als Amsterdam duizenden mensen dagen lang eenzaam thuis zitten en niet meedoen aan de maatschappij. Om aandacht te vragen voor dit probleem gaan we op maandag 5 augustus samen met 30 ouderen en het Rode Kruis naar Artis. Staatssecretaris Jetta Klijnsma zal ons hierbij vergezellen.

De gemeente wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Wij vinden dat vooral jeugd-GGZ (psychische aandoeningen zoals autisme)  en zorg voor gehandicapte jongeren nog onderbelicht is. De gemeente wordt verantwoordelijk voor deze complexe taken terwijl we worden geconfronteerd met grote bezuinigingen. Wij willen weten hoe de gemeente deze zorg nog beter kan aanbieden.

Deze week wordt georganiseerd door de Gemeenteraadsfractie, de Stadsdeelfracties en het Seniorenoverleg, samen met actieve leden uit de PvdA. Ook de komende tijd zullen in gesprek gaan over zorg. Als u de PvdA wilt uitnodigen om uw verhaal te doen over de Amsterdamse zorg, dan komen we graag ook bij u langs.

Hieronder het volledige programma:

Maandag 5 augustus: eenzaamheid

11.00 u – 15.00 u : Dagje Artis met eenzame ouderen

Dinsdag 6 augustus: Langer thuis wonen en thuiszorg

10.00 u – 11.00 u: Seniorenzorgplan

12.30 u – 14.30 u: Wijkverpleegkundige, Cordaan (locatie nog niet bekend)

Woensdag 7 augustus: Bejaarden- en verpleeghuizen

09.30 u – 11.30 u: Elisabeth Otter Knoll Stichting (dit bezoek gaat helaas niet door)

12.00 u – 13.00 u: Buitenhof, Cordaan (onder voorbehoud)

13.30 u – 15.00 u: De Poort, Amsta

16.00 u – 17.00 u: Vondelstede, Amsta

Donderdag 8 augustus: dementiezorg en mantelzorg

11.00 u – 12.30 u: Odensehuis (incl. vertegenwoordigers van Alzheimer centrum VUMC en Markant)

13.00 u – 15.00 u: Samen Doen  (onder voorbehoud)

Vrijdag 9 augustus: jeugd-GGZ en gehandicaptenzorg

09.00 u – 11.00 u: Catharinaschool (Meerhuizenplein)

12.00 u – 14.00 u: De Bascule, locatie AMC

14.00 u – 16.00 u: De Koppeling (onder voorbehoud)