Door op 7 augustus 2013

Krijgt Hannah een kans bij Shell of wordt het Plan B?

PvdA-raadslid Jeffrey heeft zijn tweede ontmoeting met Hannah die nog steeds op zoek is naar een baan. Vorige week lazen we dat zij in de running was voor een baan bij Shell. Jeffrey vroeg haar naar de uitkomst..

Ze zijn jong hebben een goed diploma en kunnen toch geen baan vinden.  Wethouders en raadsleden van de PvdA Amsterdam volgen de hele zomer werkloze jongeren. Hoe verloopt hun zoektocht, waar lopen ze tegenaan? 

Jeffrey: Vorige week kreeg ik een e-mail van Hannah over de uitslag. De opgebouwde spanning was er snel af. In de mail schreef ze: ‘Helaas, toch weer afgewezen bij Shell. Nu, omdat ik juist niet analytisch sterk genoeg was, om gek van te worden. Wel fijn dat de onzekerheid en het wachten voorlopig even voorbij is, dan kan ik eindelijk beginnen met nieuwe plannen maken en vooruit kijken.’ Ze gaat verder met plan B dus.

De maandag daarop spraken we met elkaar af. (Het was ook tijd voor ons foto-moment.) We hadden het over de afwijzing van Shell. Hannah vertelde: “Shell toetst op verschillende onderdelen, hoe je presteert op ‘people’, ‘achievement’ en ‘capability’. Dus ze vragen hoe het zit met je sociale vaardigheden, het kunnen samenwerken in teams, wat je tot nu toe bereikt of gepresteerd hebt. Of je analytisch sterk genoeg bent. ‘Achievement’, daar scoorde ik goed op. De andere onderdelen, zoals ‘capabilty’, konden beter.” Dan is er een zucht, ze vervolgt: “Terwijl ik bij Unilever op het onderdeel ‘capability’ juist heel erg goed scoorde!” Geluk lijkt een rol te spelen. Het is die ene beslissende momentopname.

Hannah vertelde dat ze de toets bij Shell ondanks alles toch goed vindt. “Het is geen grove selectie van nu of nooit. Als je werkt aan de onderdelen waarop je het niet zo goed hebt gedaan, krijg je nog een kans. En Shell biedt gelijk een vast contract aan voor onbepaalde tijd; ze willen het natuurlijk goed doen bij de selectierondes, er staat wel wat op het spel. Wij waren met zeven mensen. Daaruit is maar één persoon aangenomen voor IT. Niemand voor personeelsbeleid, waar ik me voor wil inzetten. Dat is een beetje een troost. Van de duizenden zit ik bij de laatste zeven, het komt dichterbij. Het is wachten, wachten. Optimistisch blijven. Maar helaas gaat het niet door.”

Hannah zei dat ze ontzettend veel steun krijgt van vrienden en familie: “Iedereen leeft mee. Dat is heel fijn. Maar dan komt zo’n tegenslag ook extra hard aan, het is moeilijk om dit te vertellen. Weer een afwijzing!”  We praatten nog na over haar Plan B – Nijenrode, de UvA – en hoe ze zich nog bezig houdt met tijdelijk werk, karate en de vele andere interesses die ze heeft.

Wordt vervolgd…

Jeffrey Prins is raadslid voor de PvdA.