Door op 13 augustus 2013

Oude bomen moet je niet verplanten: laat ouderen weten waar ze aan toe zijn

Vraag ouderen naar hun liefste wens, en 9 op de 10 antwoordt: zo lang mogelijk zelfstandig in m’n eigen huis blijven wonen. Ouderen zien als een berg op tegen een bejaarden- of verpleegtehuis. De tijd dat ouderen op hun 70e  door hun kinderen met hun koffer weg werden gebracht, is gelukkig voorbij. Alleen als het echt niet anders gaat en mensen 24 uur per dag zorg nodig hebben, zijn er zorginstellingen die ouderen of chronisch zieken liefdevol opvangen.

Als het goed is. Want de zorg in deze instellingen kan nog zo veel beter. De zorginstellingen die we bezochten in onze Week van de Zorg geven het zelf toe: de instellingen hebben op belangrijke aspecten van de zorg ingeboet.

Hoewel we hele mooie voorbeelden hebben gezien van waardige ouderenzorg (klassieke muziek bij binnenkomst, een zorgvuldig gereconstrueerde huiskamer uit grootmoeders tijd, keuze uit twee soorten warme lunch) hoorden we ook vele verhalen waar we van schrokken. Zo is het inmiddels normaal geworden dat dementerende ouderen tegen hun wil pas om half 12 uit bed worden gehaald en dat er stevig wordt bezuinigd op dagactiviteiten.

Door de bezuinigingen op de ouderenzorg gaan de komende jaren veel instellingen sluiten. Recent kondigde Amsta bijvoorbeeld aan dat de locaties op de Amsteldijk en de Wittenberg worden gesloten. En we krijgen signalen dat nog meer huizen gaan sluiten in de nabije toekomst. Veel ouderen maken zich zorgen dat hun locatie plotseling wordt gesloten en dat ze tegen hun wil moeten verhuizen. Het is daarom ook niet acceptabel dat zorginstellingen zoals het ze uitkomt ouderen van de ene locatie naar de andere slepen.

Het wordt tijd dat er eerst een goed overzicht komt van het aantal benodigde zorgplekken in Amsterdamse instellingen, en dat door de zorginstellingen duidelijk wordt gecommuniceerd naar de cliënten welke zorginstellingen worden gesloten. Ik pleit daarom voor een tienjarenplan waarin zorginstellingen gezamenlijk de nodige capaciteit met elkaar afstemmen. Ouderen moeten de laatste jaren van hun leven weten waar ze aan toe zijn. Oude bomen moet je immers niet verplanten.