Volgens de voorzitter zijn er meerdere factoren die het probleem veroorzaken. “Over het algemeen worden jongeren makkelijker ontslagen en hebben ze minder ervaring, waardoor ze minder snel aan de bak komen. De economische crisis zorgt er voor dat er minder banen zijn. Gevolg is dat er op de arbeidsmarkt concurrentie ontstaat tussen generaties, veel ouderen tussen de 40 en 55 jaar hebben ook moeite met het vinden van een baan.”

Robbert is ervaringsdeskundige op dit gebied, voordat hij voorzitter werd van FNV Jong  en is zelf ook een lange tijd werkloos geweest. “Waar ik achter kwam is dat de verdringing tussen jongeren onderling heel groot is. Ik heb een keer gesolliciteerd op een functie waar 300 sollicitanten op af kwamen. Dan zit er altijd wel een wondermens bij die net gepromoveerd is op dat specifieke stukje, met super

cijfers en ruime ervaring. Daar kun je bijna niet tegenop.” Het gevolg is volgens de voorzitter dat veel mbo-banen worden ingenomen door hbo’ers en wo’ers. “Ik werkte tijdens het solliciteren bij de catering samen met twee meesters in de rechten en een econoom. Leuk, maar je bezet wel drie arbeidsplaatsen voor mensen die dat echt goed kunnen en daarvoor geleerd hebben. Dat werkt werkloosheid in de hand. Op dit moment hebben we de hoogste opgeleide caissières in tijden”.

“De werkloosheid bij mbo’ers ligt ook aan het opleidingsaanbod. Van de tien populairste studies op ROC’s zijn er zeven met een geringe baankans, dat zegt al genoeg. Dus geef ROC”s meer verantwoordelijkheid, informeer de leerlingen eerlijk met een studiebijsluiter.” Robbert legt uit dat ook bedrijven kunnen helpen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan. “Schiphol werkt bijvoorbeeld heel nauw samen met een ROC. Zo houden ze loon in als het fout gaat en bieden ze gratis coachtrajecten aan, gewoonweg omdat het duurder is als ze niks doen. Het is heel succesvol, veel jongeren worden zo gestimuleerd om aan het werk te gaan.”

De FNV-Jong voorzitter ziet ook een rol voor de gemeenten bij het oplossen van jeugdwerkloosheid: “Kom niet alleen met beleidsinitiatieven maar kijk ook naar je eigen verantwoordelijkheid als overheidsinstantie. Zo kunnen gemeenten er voor sommige projecten best voor kiezen om talentvolle jongeren in te huren in plaats van dure consultants. Daarnaast bieden tientallen gemeenten al startersbeurzen aan waarbij jongeren 70% verdienen van de bijstandsnorm, in Tillburg is dit een enorm succes. Help jongeren elkaar te vinden en luister echt naar ze. Er loopt op dit moment zo ontzettend veel talent rond dat niets doet.”

Jong en werkloos? Tips van FNV voorzitter Robbert Coenmans:

  • Geef de hoop niet op
  • Zorg dat je nuttige dingen blijft doen naast je bijbaan
  • Benader je gemeente voor een startersbeurs
  • Kijk naar de mensen om je heen en vertel dat je op zoek bent