Door op 29 augustus 2013

Romario over zijn zoektocht: “Ik voelde me nutteloos”

In de periode dat ik solliciteerde zijn er momenten geweest dat ik moedeloos was en er geen zin meer in had”, na acht maanden solliciteren heeft de twintig jarige Romario, dankzij het goede werk van de Kandidatenmarkt, eindelijk een baan kunnen vinden. Hier vertelt hij openhartig over een moeilijke periode vol afwijzingen en tegenslagen.

De afgelopen acht maanden zijn mijn sollicitaties wisselend verlopen, dit was niet omdat ik mezelf niet wist te verkopen of niet voldeed aan de vereiste. Ik ben geweigerd door bedrijven omdat ik onder andere, een onderdeel van een examen niet had gehaald [schiphol- x-ray], of te duur zou zijn per uur, ik zou niet bij het bedrijfsprofiel passen, mijn stem zou niet geschikt zijn, er was al een keuze gemaakt, ik ben te jong etc.

Uiteindelijk is mijn zoektocht toch succesvol verlopen en heb ik via de Kandidatenmarkt een baan in de beveiliging bij het bedrijf Consolid gevonden. Een baan waar ik voor geleerd heb en me verder in wil ontwikkelen. Ik heb een contract tot mei 2016. Wekelijks geef ik mijn bereikbaarheid aan uren door en wordt dan ingeroosterd bij een bedrijf. Daarnaast kan ik nog bij het Rijksmuseum aan de slag als ze me daar nodig hebben.

In de periode dat ik solliciteerde zijn er momenten geweest dat ik moedeloos was en er geen zin meer in had. Het succes bleef uit en ik dacht dat het aan mij lag. Heel wat mensen hebben me in die periode opgebeurd, mijn ouders en vrienden bleven via hun netwerken zoeken naar werk voor me. Maar ik ben actief gebleven. Zo heb ik ook mijn BOA diploma gehaald en zocht ik dagelijks in kranten, internet en tv naar vacatures. Ik had zoveel sollicitaties lopen dat mijn moeder en ik een schema hadden gemaakt en daarop de bedrijven afvinkten.

Inkomsten had ik niet, maar ik had 80% van mijn verdiende salaris bij mijn vorige werkgever gespaard op aandringen van mijn ouders dus daar kon ik van rondkomen. Maar ik had geen werk en daar voelde ik me niet prettig onder, het gaf me het gevoel nutteloos te zijn.  Terwijl ik geknokt heb om mijn opleiding te halen. Ik was op een gegeven moment bereid om elke baan te accepteren, maar mijn ouders praatten me weer moed in. Ik verdiende veel beter en ik zou mijn doel bereiken, ik mocht niet opgeven van ze.

Tijdens mijn deelname aan de kandidatenmarkt ben ik in contact met gekomen met het PvdA-raadslid Iman Akel. Zij volgde mij om meer inzicht te krijgen in Jeugdwerkloosheid. Ze heeft mijn mailbox volgegooid met vacatures. Ik stelde haar inzet erg op prijs. Ik zal haar altijd dankbaar zijn voor haar ondersteuning en vriendelijkheid tijdens onze korte samenwerking.

Uiteindelijk heb ik via de Kandidatenmarkt een baan gevonden. Ik heb de directeur/trainer mw. Patricia Zebeda meteen doorgegeven dat er andere kandidaten doorgestuurd kunnen worden naar Iman. Ik wens namelijk hetzelfde voor de andere kandidaten: een goede toekomst. Ik ben ook werkloos geweest en weet uit ervaring wat het met je zelfvertrouwen en zelfbeeld doet.

Ik heb mijn ouders, vrienden en mensen als mw. Zebeda, het team van de Kandidatenmarkt en Iman als een front achter me gehad, maar dat geldt niet voor elke jongere. Amsterdam-Noord kent geen Kandidatenmarkt maar er zijn genoeg jongeren in Amsterdam-Noord die een baan zoeken. Mijn advies aan bedrijven is dan ook om jongeren een kans te geven want jongeren zijn de toekomst. Hopelijk zal de gemeente ook iets veranderen. Verder wil ik iedereen bedanken de me ondersteund heeft tijdens de zoektocht naar een baan, ik zal jullie nooit vergeten.