Door op 10 oktober 2013

PvdA: Kort zorginstellingen met topinkomens

PvdA-raadslid Maarten Poorter wil strenger optreden tegen topinkomens bij zorginstellingen. De Telegraaf berichtte vandaag over de plannen van de PvdA Amsterdam.

Het initiatief komt in navolging van het plan uit Rotterdam. Daar heeft wethouder Marco Florijn (PvdA, Zorg) besloten dat wanneer het salaris van zorgbestuurders na 1 januari 2015 hoger ligt dan 185.529 euro per jaar (het salaris van een minister), de gemeente een bedrag zal inhouden van de subsidie. Het te korten bedrag bedraagt dan het verschil tussen de salarisnorm en het feitelijk ontvangen inkomen van de betreffende bestuurders over dat jaar.

Het maximumsalaris staat in een wet (De Wet Normering Topinkomens) die sinds dit jaar geldt. Die wet geeft organisaties tot 2020 de tijd om inkomens die boven de norm liggen te verlagen.  De vastgestelde overgangstermijn is echter te riant in de ogen van de PvdA-fractie Amsterdam. Hiertoe wordt in het conceptverkiezingsprogramma opgenomen dat zorginstellingen de burgemeesternorm moeten voeren; de directeur van een zorginstelling waar de gemeente zorg inkoopt mag niet meer verdienen dan de burgemeester.

Maarten Poorter licht dit verder toe: ‘In tijden van bezuinigingen valt het voor ons niet uit te leggen dat directeuren van zorginstellingen meer verdienen dan onze burgemeester. Het geld dat er is willen wij inzetten voor handen aan het bed, niet voor bonussen en goudgerande vertrekpremies.’