Door op 18 oktober 2013

Lucht in veel scholen te slecht

De lucht- en leefkwaliteit in veel scholen is dramatisch slecht. Dit blijkt uit een onderzoek waarover Trouw vandaag bericht. In de zomer zijn schoolgebouwen te warm en in de winter te koud. Lokalen krijgen te weinig licht of hebben juist last van een verblindende zon. De PvdA Amsterdam heeft in het verleden meerdere malen gewezen op het belang van het verbeteren van de luchtkwaliteit in scholen. Zo heeft de Amsterdamse gemeenteraad in 2012 een amendement Binnenluchtkwaliteit aangenomen om in totaal vier miljoen euro extra te reserveren voor de luchtkwaliteit in schoolklassen.

Het bewuste onderzoek, uitgevoerd door Het Centrum voor Gezonde Scholen, ondervroeg duizend scholen op allerlei terreinen. Zo bleek dat zeventig procent van de ondervraagde scholen klaagt over te warme temperaturen in de zomer, terwijl veertig procent in de winterperiode klaagt over de kou. Een derde van de scholen heeft last van slechte ventilatie, waardoor een muffe en onaangename lucht ontstaat.

Het Centrum voor Gezonde Scholen werd vier jaar geleden gelanceerd om de schrijnende toestand in schoolgebouwen in de Benelux  onder de aandacht te brengen. De door dit centrum uitgevoerde Gezonde Scholen-studie bevat de eerste bevindingen. Hieruit bleek dat de luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw vele malen slechter is dan op kantoor of zelfs in de gevangenis. De onderzoekers pleiten dan ook voor forse investeringen.

Raadslid Maarten Poorter:  ‘Op scholen is schone lucht van enorm belang. Het zorgt voor een betere gezondheid en betere prestaties. Daarom zullen we hier ook in de toekomst alle aandacht voor hebben.’