Door op 23 oktober 2013

Project Jeugdwerkloosheid: 4 jongeren aan de slag, onzekerheid blijft

De PvdA Amsterdam volgde deze zomer samen met raadsleden en wethouders een groep Amsterdamse jongeren die op zoek zijn naar een baan. Vier van de acht jongeren hebben inmiddels een baan, maar toch verkeren sommige van hen nog in grote onzekerheid. Robin, de jongere die gevolgd wordt door beoogd lijsttrekker Pieter Hilhorst, heeft een stage maar voor hoe lang? Ook de baan van Marcella, die gevolgd werd door PvdA-raadslid Saira Mohammad is onzeker. Ze werkt gedwongen vanuit huis met een 0-uren contract. Lees hier hun verhaal.

Marcella: ‘In augustus 2013 ben ik begonnen met werken bij een online internationaal zakennetwerk. Mijn werkzaamheden zijn voornamelijk van administratieve aard, ik houd onder meer de betalingen van leden van het netwerk bij en stel nieuwe facturen op. Daarnaast beheer ik de databank en doe ik achtergrondonderzoek naar potentiele nieuwe leden. Mijn administratieve vaardigheden zijn weliswaar uitgebreid, maar erg veel uitdaging is er in deze functie niet, en het sluit ook niet helemaal aan bij mijn opleidingsniveau.

Hoewel ik werkzaam ben bij een internationale organisatie, wat past bij mijn internationale achtergrond van Europese Studies en internationale betrekkingen, ben ik nog steeds op zoek naar een goede startersbaan. Ik werk momenteel vanuit huis en dit heeft zowel voor-als nadelen. Enerzijds ben ik in de positie om erg flexibel te zijn, mocht ik een keer overdag afspraken hebben dan werk ik ’s avonds en andersom. Anderzijds mis ik het directe contact met collega’s heel erg. Er is weliswaar veel e-mailverkeer, maar even snel iets vragen gaat minder makkelijk. Dit dwingt mij om vragen of problemen in eerst instantie zelf op te lossen, maar ik heb door middel van het lopen van een stage ervaren dat je door direct contact met collega’s heel veel kunt leren.

Helaas is de werkhoeveelheid momenteel nog niet dusdanig dat ik fulltime aan het werk ben. Omdat ik op basis van uurloon betaald word, fluctueert mijn maandinkomen erg. Onder meer door deze onzekerheid heb ik mijn bijbaan, die ik al had tijdens mijn studie, nog niet opgezegd.”

Ook Robin, de jongere die gevolgd wordt door Pieter Hilhorst, verkeert helaas nog steeds in onzekerheid. Hij heeft een fulltime stage, maar hij wordt op dit moment niet betaald. “Ik leer hier misschien wel meer dan ik leerde tijdens mijn hele opleiding bij elkaar maar het is nog steeds onzeker of ik hierna wel een baan krijg”, vertelt hij. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen periode? “Ook al zit je al een jaar thuis, er zijn kansen. Ik kan iedere jongere die nu op zoek is naar werk aanraden om actief te blijven want mijn zelfvertrouwen is weer gegroeid en dat is uiteindelijk waarvoor je het doet.”

Marcella kijkt intussen uit naar een nieuwe uitdaging: “ik hoop dat ik binnenkort ergens full time aan de slag kan waarbij ik mijn kennis en vaardigheden in praktijk kan brengen en nieuwe ervaringen kan opdoen.  Graag zou ik aan de slag gaan bij een internationale organisatie, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar een ngo, non-profit organisatie of de overheid. Hoewel ik begrijp dat een startersbaan veelal niet meteen de ideale baan kan zijn.”

Project jeugdwerkloosheid

Ze zijn jong, hebben een diploma en kunnen toch geen baan vinden. De PvdA heeft genoeg van de jeugdwerkloosheid, daarom zetten wij ons netwerk met leden in om deze jongeren meer kansen te geven. Ben jij een PvdA-lid die wil helpen of zoek je werk en wil je gebruik maken van het netwerk van onze leden? Stuur een mailtje naar [email protected]!