Door op 24 december 2013

PvdA: koophuizen van 120.000,- voor gezinnen in Amsterdam

Amsterdammers met een modaal inkomen van circa 34.000 euro komen nu nauwelijks aan de bak op de Amsterdamse woningmarkt. Door een aantal maatregelen te nemen, hebben zij wel kans op een eigen huis. PvdA-raadslid Michiel Mulder dient daarvoor een voorstel in om gezinnen de kans te geven een woning te kopen voor 120.000 euro.

Mulder: ‘We zien dat het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwhuizen de afgelopen jaren dramatisch is gedaald. Dit terwijl de vraag naar woningen in Amsterdam ongekend hoog is en hoog blijft. Voor mensen met een heel gemiddeld salaris is er daardoor steeds minder plek. Dat willen wij niet. Amsterdam moet een plek blijven waar iedereen een betaalbare woning kan vinden.’

Om dit te bereiken wil Mulder dat de gemeente een aantal maatregelen neemt.

De gemeente moet drie specifieke locaties aanwijzen waar prijsvechters worden toegelaten. Er zijn bouwers in Nederland die voor bouwkosten van 90.000 euro een eengezinswoning kunnen bouwen. Inclusief grondprijs en overige kosten kunnen de stichingskosten van deze woningen beperkt blijven tot 150.000 euro. Maar op initiatief van de PvdA heeft de gemeente net weer startersleningen beschikbaar gesteld. Hierdoor hoef je maar 120.000 euro bij de bank te lenen om zo’n woning te kunnen kopen. Met een modaal salaris van 34.000 euro kun je maximaal 4,5 x 34.000 = 153.000 euro lenen. Zo wordt ook voor deze groep mensen een koopwoning in Amsterdam weer een reeele mogelijkheid, waar je ook met een gezin met kinderen kunt wonen. Je netto maandlast blijft dan met een annuitaire hypotheek met 10 jaar vaste rente onder de 580 euro. Ook als je dan nog wat opzij zet voor onderhoudslasten ben je minder kwijt dan in een sociale huurwoning, waarvan de huurprijs voor nieuwbouw voor dit type woningen vaak 680 euro bedraagt.

Om deze bouwers die tegen goedkope kosten kunnen produceren een kans te geven in Amsterdam moet er ook flink geschrapt worden in regels. Op sommige plaatsen kunnen stedenbouwkundige normen of bepaalde welstandseisen best worden losgelaten. Als de gemeente klimaatneutrale woningen wil, dan moet daar ook een laagrentende lening tegenover staan, zodat mensen niet door de eisen van de gemeente in de problemen komen.

Mulder: ‘Amsterdam moet weer bouwen. Dat is de kern van dit voorstel en dat is ook de kern van het bouwakkoord dat we onlangs met een aantal partijen hebben gesloten. Amsterdam kan alleen verder bloeien als er echt plek is voor iedereen, dus ook voor gezinnen met kinderen met een normaal inkomen. Daar gaat dit voorstel zeker bij helpen. Daarom wil ik dat deze plannen zo snel mogelijk worden gerealiseerd.

Daarom zal het voorstel in de eerste raad van het nieuwe jaar geagendeerd worden.