Door op 22 januari 2014

Nieuwe aanpak Jeugdzorg: 60% minder uithuisplaatsingen.

In 2012 is Bureau Jeugdzorg in Amsterdam gestart met een nieuwe methode om kinderen in probleemgezinnen te helpen. De nieuwe aanpak, waarbij niet meer alleen wordt gekeken naar kinderen apart, maar altijd in de context van hun gezin en omgeving, levert succes op. Door meer tijd te geven voor gezinnen, minder bureaucratie en beter getrainde gezinsmanagers zijn uitstekende resultaten gehaald. Zo is het aantal ondertoezichtstellingen van probleemgezinnen sinds 2011 met 40% gedaald. Het aantal uithuisplaatsingen van kinderen is in vergelijking met twee jaar terug zelfs met bijna 60% gedaald.

Het succes van de nieuwe aanpak, die door de gezamenlijke inspanningen van Bureau Jeugdzorg en PvdA-wethouder van Jeugdzorg Pieter Hilhorst tot stand is gekomen, betekent niet alleen een vermindering van de kosten voor Jeugdzorg. Door eerder en sneller bij het gezin te zijn en vervolgens de gehele situatie in beoordeling en planvorming te betrekken is het veel minder vaak nodig om met inzet van de kinderrechter een veilige situatie voor kinderen te realiseren. En dat betekent dat minder Amsterdamse kinderen gedwongen hun huis moeten verlaten.

Amsterdam is een van de eerste gemeentes die deze nieuwe aanpak toepast. In 2015 worden alle gemeentes zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Amsterdam geldt als één van de voorlopers op dit gebied.