Door op 13 februari 2014

Maarten Poorter: Dezelfde kansen voor alle kinderen in Amsterdam

‘In Amsterdam verdienen alle kinderen gelijke kansen. Daarom moet elke buurt een goede school hebben en moet elk kind de mogelijkheid hebben om te kunnen sporten. ‘ Maarten Poorter staat op nummer 3 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Maarten is sinds september 2010 lid van de Gemeenteraad. Hij is trainer en mede-eigenaar van een trainings- en adviesbureau. Hij heeft Sociologie en Politicologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Poorter behandelt de portefeuilles Onderwijs, Jeugd en Zorg.

1.      Wat maakt Amsterdam voor jou zo bijzonder?

Amsterdam verveelt nooit. Ik geniet er dagelijks van om vanuit mijn huis aan het Rembrandtpark in West over de Kinkerstraat, dwars door de Jordaan en de Grachtengordel naar de Stopera te fietsen. Letterlijk een dwarsdoorsnede van de stad. Ik woon nu bijna de helft van mijn leven in Amsterdam. Eerst tien jaar in Oost, daarna zes jaar in West, en in het voorjaar verhuis ik met mijn gezin naar Noord. Ik vind het leuk om verschillende delen van Amsterdam goed te leren kennen, om me thuis voelen in een wijk en de winkeliers persoonlijk te leren kennen. Er zijn altijd weer nieuwe ontdekkingen te doen in de stad. Nu ik kinderen heb bezoek ik weer heel andere plekken. Artis, de oude molen van Sloten, de markt op het Buiksloterplein, de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos en een rondje Gaasperplas op zondagmiddag.

2.      Waarom wil je graag voor de PvdA de raad in?
Ik zie te veel ongelijkheid in Amsterdam. Kinderen die in Amsterdam geboren worden hebben geen gelijke kansen. Vanuit mijn huis aan het Rembrandtpark ben ik met  twee minuten in Nieuw-West. In Nieuw-West zijn buurten waar veel gezinnen leven in armoede, waar een grote jeugdwerkloosheid heerst en waar soms meer dan de helft van de kinderen overgewicht heeft. Als ik twee minuten de andere kant op fiets, kom ik uit in Oud-West, waar veel welvarende gezinnen wonen. Kinderen gaan hier naar goede scholen, hebben allemaal een sportabonnement en kijken uit naar net zo’n goede baan als hun ouders. Vier minuten fietsen. Vier minuten die het verschil maken tussen kansarm en kansrijk.

Als sociaal democraat accepteer ik deze verschillen niet. Ik wil dat alle kinderen in Amsterdam dezelfde kansen hebben. Daarom moet elke buurt een goede school hebben en moet elk kind de mogelijkheid hebben om te kunnen sporten. Elk kind moet bovendien perspectief hebben op een goede baan in de toekomst. Als raadslid kun je een verschil maken, heb ik in de afgelopen jaren gemerkt. Daarom wil ik raadslid blijven voor de PvdA.

3.      Wat is voor jouw hét thema tijdens de verkiezingen 2014?
Hét thema van deze verkiezingen is de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Eén op de vijf jongeren zit werkloos thuis. Zonder stage, baan of studie. Onder jongeren met een niet-westerse achtergrond ligt dit percentage nog hoger. Om jeugdwerkloosheid tegen te gaan is het echt heel belangrijk dat alle jongeren een diploma halen, en dat ze worden opgeleid in sectoren waar werk te vinden is, zoals in de techniek.

Een ander belangrijk thema is de ouderenzorg. Het gaat in veel verzorgingstehuizen niet goed. Ik wil dat er een einde komt aan de lange reeks incidenten in de ouderenzorg. Ook maak ik mij druk om de toenemende eenzaamheid in de stad. Ik kan persoonlijk niet leven met het idee dat er duizenden Amsterdammers zijn die dag in dag uit niemand spreken. De oplossingen lijken voor de hand te liggen, en toch blijkt het lastig eenzaamheid op te lossen. Ik wil in de komende verkiezingscampagne zeker aandacht geven aan dit onderwerp, en de komende vier jaar eenzaamheid aanpakken.

4.      Waarom moet de PvdA de grootste worden?
De PvdA is al decennia de grootste partij, en het is dus niet voor niets dat Amsterdam nog altijd een van de meest sociale steden van Nederland is. Voor de PvdA is Amsterdam geen stad voor de ‘lucky few’, maar een stad voor alle Amsterdammers. Ik erger me aan de taal van de VVD om huurders de stad uit te drijven en mensen met een zogenaamd ‘creatief talent’ naar de stad te lokken. Als je in Amsterdam geboren bent, dan is Amsterdam je stad. Dan moet je hier dus een mooi leven op kunnen bouwen. Om Amsterdam een stad voor alle Amsterdammers te laten blijven, moet de PvdA de grootste partij blijven.

5.      Op welk resultaat van de PvdA ben je trots?
Ik ben vooral trots op de strijdbaarheid die die PvdA in deze tijd van crisis laat zien. Ondanks de bezuinigingen is het Lodewijk Asscher en Pieter Hilhorst gelukt om het aantal (zeer) zwakke basisscholen terug te brengen van 44 naar 4. 8000 kinderen hebben hierdoor beter onderwijs. Voor mij een voorbeeld van investeren in de juiste zaken. Ook ben ik trots op de extra investering van 1 miljoen euro in het jeugdsportfonds dankzij de PvdA, waardoor 5000 kinderen in armoede een jaar lang kunnen sporten.

Persoonlijk ben ik het meest trots op de aanpak van kinderobesitas. Laatst mocht ik de opening verrichten van de geheel gezonde schoolkantine van het Comenius Lyceum in Nieuw-West. De conrector van de school vertelde mij dat hij was geïnspireerd door mijn acties rondom kinderobesitas, en dat hij had besloten alle snoep, frisdrank en gefrituurd voedsel te verbieden.

6.      Wat moeten Amsterdammers over jou weten?
Ik ben getrouwd en vader van twee zoons (2 en 1 jaar). Ik zie altijd kansen en ik geef niet snel op. Als politicus ben ik meer in de straten van de stad dan in de Stopera te vinden, wekelijks leg ik werkbezoeken af aan scholen, ouderenhuizen, of bij mensen thuis. Politiek maak je samen. Ik wil de komende jaren doorgaan met wat ik nu doe: knokken voor elke verbetering in de stad.