Vanmiddag is in de gemeenteraad van Amsterdam het initiatiefvoorstel van onze fractievoorzitter Sofyan Mbarki ‘Diverse stad, Diverse straatnamen’ met een ruime meerderheid aangenomen. Door dit besluit van de Amsterdamse gemeenteraad zal de diversiteit die Amsterdam rijk is beter terugkomen in de Amsterdamse straatnamen van straten en wijken die in de toekomst aan de stad worden toegevoegd.
Lees hieronder de inbreng van onze fractievoorzitter Sofyan Mbarki tijdens de gemeenteraadsvergadering terug.
Voorzitter,
“Alleen kun je niets, je moet het samen doen,” is een van de vele, legendarische, beklijvende uitspraken van Johan Cruijff. Amsterdammer, de beste Nederlandse voetballer aller tijden en een van de grootste persoonlijkheden die de stad ooit gekend heeft.
En ik zie mensen al denken: “Sof, is het wel zo handig om een behandeling over nota bene Amsterdamse straatnamen te beginnen met Johan Cruijff?” Jazeker, ik zal vertellen waarom.
Deze man heeft mij met zijn visie op het voetbal en op het leven namelijk geïnspireerd. Ondanks dat Johan Cruijff namelijk verschrikkelijk goed kon voetballen, besefte hij als geen ander dat hij zonder zijn team nergens was. Dat de zwakste schakel in het team de sterkte van de gehele ketting bepaalt. Dat de kracht van het collectief zit in het verheffen van het zwakste individu.
Johan Cruijff bekeek zaken dus vaak inclusief en vanuit het geheel.
Voorzitter, deze overtuiging heeft mij politiek geïnspireerd zette mij er mede toe aan om tot dit initiatiefvoorstel te komen.
We leven namelijk in een ingewikkelde tijd. Het is een tijd waarin niet het sociaal-economische, maar het culturele debat domineert. Dit debat drijft mensen op basis van cultuur en afkomst uit elkaar en wordt extreem polariserend gevoerd. Ik heb daar veel moeite mee. Zo zwart-wit als men het vaak doet voorkomen, is het niet.
Een witte vrouw die kritiek heeft op de islam, is namelijk niet gelijk een moslim-hater
Een witte man die Sinterklaas met zwarte piet viert omdat hij dat altijd al gedaan heeft, is niet gelijk een racist.
En een zwarte vrouw die oeroude Nederlandse tradities vanuit het gevoel van een minderheidsgroepering aan de kaak stelt, is geen hater van de Nederlandse cultuur.
Ik zou graag willen dat we meer naar elkaar overeenkomsten kijken. En ik heb het gevoel dat het grote, stille meerderheid daar ook naar snakt. Laten we daar in Amsterdam mee beginnen. Juist in deze diverse raad.
Voorzitter,
Amsterdam is al eeuwenlang een migratiestad. Van over de hele wereld komen er mensen naar onze stad om een bijdrage te leven aan de mooie stad die wij nu zijn. Voor al die mensen is Amsterdam een thuis.
De diversiteit die Amsterdam rijk is, komt echter nog niet genoeg terug in onze straatnamen. En als er een moment is om daar iets aan te doen, dan is het nu. Als stad breken we namelijk bouwrecord naar bouwrecord. Nieuwe wijken en daarmee straten voegen zich bij onze stad.
Het is aan ons de taak om Amsterdammers die zich in het verleden bij de stad hebben gevoegd en veel voor de stad betekend hebben, in het straatbeeld te vereeuwigen.
En nee, dit initiatiefvoorstel heeft niet als doel om bestaande straatnamen te veranderen. Want ook al dragen sommige Amsterdamse straten namen van personen die in het verleden mensen of groepen pijn gedaan hebben; het hoort wel bij onze geschiedenis, of we nou willen of niet. Die geschiedenis zien en er met elkaar over praten werkt in mijn ogen beter om herhaling te voorkomen, dan die geschiedenis proberen uit te wissen.
Voorzitter,
Teams waar Johan Cruijff onderdeel van was, hebben in het verleden bewezen tot welke grote hoogte je kunt bereiken als je dingen samen doet. Als je elkaars verschillen accepteert en elkaars overeenkomsten versterkt. Alleen dan komen we als stad echt verder.
Ik dank jullie wel.