Door op 19 februari 2014

PvdA Amsterdam wil ouderenzorg verbeteren met kwaliteitsaanpak

De PvdA Amsterdam vindt dat de ouderenzorg in Amsterdam beter moet. We horen al jaren dat we er niet over gaan, mede daardoor is de zorg voor ouderen verder achteruit gegaan. Als er dingen mis gaan vindt de PvdA dat je zaken op orde moet stellen. De gemeente moet zich, samen met zorginstellingen, woningcorporaties en zorgverzekeraars, de komende jaren actiever opstellen om problemen in instellingen te voorkomen en langer thuis wonen mogelijk te maken. Tijdens een bijeenkomst in het Willem Dreeshuis presenteerden lijsttrekker Pieter Hilhorst en raadslid Maarten Poorter hun plannen voor betere kwaliteit van de Amsterdamse verzorg- en verpleegtehuizen en meer huisvesting voor ouderen die thuis blijven wonen.

De Kwaliteitsaanpak Ouderenzorg

1. Door verbeteraanpak geen zwakke verpleeghuizen in Amsterdam

De PvdA wil geen zwak verpleeg- en verzorgingstehuis meer in Amsterdam. We accepteren geen terugkerende incidenten zoals de laatste jaren. Samen met zorginstellingen,  vakbonden, patiënten(organisaties) en zorgverzekeringen verbeteren we de kwaliteit. Dat doen we in drie stappen:

1) Start: de huidige problemen in kaart

We willen dat een goede analyse komt van de problemen in de ouderenzorg. Wat zijn de grootste problemen? Hoe kunnen we die aanpakken? Daarnaast komt er een externe beoordeling van de kwaliteit van de zorg door een ‘critical friend’, een lokale zorginspectie.

2) Ontwerpen van het kwaliteitstraject

− Een specifiek verbeterplan per tehuis/instelling

− Duidelijke afspraken tussen alle partners: wie doet wat en wanneer

− Duidelijke afspraken over de financiering door elke bondgenoot

3) Uitvoer van het programma

− Een scholingsplan per tehuis/instelling

− Samen met de MBO’s investeren in opleidingen en bijscholing die bijdragen aan de kwaliteit van de zorg
2.  Versneld creëren van seniorenwoningen: zodat er voldoende woonaanbod is voor onze ouderen.

– We weten uit de aanpak van legen kantoren dat het helpt als de gemeente vraag en aanbod bij elkaar brengt. Voor het ombouwen van leegstaande gebouwen naar seniorenwoningen op maat is dit net zo belangrijk

– De gemeente stelt zich flexibel op, zeker als het gaat om bestemmingsplannen

– Bij het broedplaatsenbeleid, waarbij kunstenaars worden gehuisvest in bijvoorbeeld lege kantoren, hanteert de gemeente een borgstelling voor een lening. Deze oplossing is ook voor collectieven die in lege zorginstellingen terecht willen een oplossing. Met weinig geld valt veel te bereiken en het inverdieneffect is groot. De Triodosbank heeft eerder aangegeven dat zij dergelijke projecten wil financieren onder dezelfde voorwaarden als broedplaatsen gefinancierd worden

PvdA- Lijsttrekker Pieter Hilhorst: ‘Er gaat nu veel mis in de zorg, er zijn teveel incidenten. Dat moet afgelopen zijn. De gemeente kan samen met zorginstellingen en verzekeraars veel meer doen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Deze plannen zijn daar een eerste goede stap in’

Raadslid Maarten Poorter: ‘We zoeken bondgenoten. De stad kan de zorg niet alleen verbeteren. Dit doen we samen met het Rijk, de Inspectie, de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders, zoals Amsta, Amstelring en Cordaan. We zien de rol van de gemeente als regisseur, aanjager én verbinder. Het liefst willen we voortbouwen op verbeterplannen die door de zorginstellingen zelf zijn ingezet. Wij zijn bereid gemeentegeld te investeren in deze aanpak, mits andere partijen dit ook doen.’ Als voorbeeld noemt Poorter de woon-zorg makelaar, een verbinder vanuit de gemeente die vraag en aanbod in leegstaand zorgvastgoed bijeenbrengt. In het broedplaatsenbeleid (ombouwen van gebouwen voor bijvoorbeeld werkplekken voor jonge bedrijven) was dit succesvol.

De kwaliteitsaanpak Amsterdamse ouderenzorg is geïnspireerd op de kwaliteitsaanpak basisonderwijs. Hierbij werd in samenwerking met scholen en leraren met succes de kwaliteit van de Amsterdamse basisscholen verbeterd.