Door op 8 maart 2014

Actieplan: Meer jongeren minder schuld

Te veel jongeren zitten in de schulden. Dat draagt bij aan armoede, veroorzaakt spanningen en zorgt voor grotere problemen waar jongeren vaak niet meer uit komen. De PvdA Amsterdam wil daar iets aan doen, zodat het aantal jongeren met schulden daalt.

Vandaag stelt PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst daarom een aantal maatregelen voor om te voorkomen dat jongeren hoge schulden krijgen. ‘De verantwoordelijkheid ligt allereerst bij jongeren en hun ouders. Maar als hen het niet lukt, moeten we ingrijpen om te voorkomen dat ze afglijden. Anders wordt armoede en achterstand erfelijk en ontnemen we jongeren kansen voordat hun leven begonnen is’, aldus Hilhorst.

Om hier een vuist tegen te maken stelt de PvdA een aantal maatregelen voor.

Vroegsignalering

De PvdA Amsterdam wil eerder jongeren die een grote kans hebben op schulden, of beginnende schulden hebben, ondersteunen. We doen dat al bij de ‘vroeg er op af’ methode, waarin Amsterdammers die een huurachterstand hebben meteen financiële begeleiding krijgen. Die aanpak wil de PvdA Amsterdam voor jongeren uitbreiden.

Jongeren met schulden hebben vaak ouders die ook in de schulden zitten, daarom wil de PvdA dat de kinderen van volwassenen die schulden hebben automatisch financiële begeleiding krijgen. Ook als ze nog geen schulden hebben. Daarnaast moeten ook scholen jongeren aanmelden waarvan de verdenking bestaat dat die (beginnende) schulden hebben.

Meldpunt bedrijven

De PvdA vraagt staatssecretaris Klijnsma om Amsterdam een proef te laten draaien met een meldpunt voor bedrijven. Hiermee worden bedrijven verplicht een betalingsachterstand van jongeren door te geven aan de gemeente. Daardoor hebben we veel sneller in kaart welke jongeren zich in de schulden steken en kunnen we eerder maatregelen nemen om hen er weer uit te krijgen.

Afkoelperiode

Wij willen dat een zogenaamde afkoelperiode snel wordt ingevoerd. Hiermee krijgt de gemeente de mogelijkheid om een afkoelperiode aan te vragen in het geval van bedreigende situatie, zoals een gedwongen ontruiming, afsluiten van gas, elektra of water of ontbinding van de zorgverzekering. Wordt de afkoelingsperiode door de rechtbank verleent, dan mag er zes maanden niet worden ontruimd, afgesloten en ontbonden. Daarmee geven we jongeren een kans om orde op zaken te zetten.

 

Lees hier ons actieplan Meer-jongeren-minder-schuld