Door op 12 november 2014

PvdA bereikt: maatregelen tegen jeugdwerkloosheid, Ouderenfonds en meer

PvdA in de RaadVorige week was er gemeenteraad in de Stopera. De PvdA Amsterdam behaalde belangrijke resultaten, onder andere op het vlak van bestrijding van jeugdwerkloosheid en eenzaamheid, meer aandacht voor dementie en buurtinitiatieven en andere zaken. Lees hieronder verder:

Jeugdwerkloosheid
De PvdA Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor meer maatregelen om jongeren aan het werk te krijgen. Amsterdam kampt met een historisch hoge jeugdwerkloosheid. In deze raad hebben we ervoor gezorgd dat die maatregelen er komen. Met de komst van eenbanencoach krijgen jongeren met grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding bij bijvoorbeeld het schrijven van een sollicitatie. Met de startersbeurs zorgen we ervoor dat het voor bedrijven makkelijker wordt om jongeren een leerwerkplek te geven. Met eenbanenbonus krijgen bedrijven een financiële prikkel om jongeren in dienst te nemen – een constructie die in andere gemeenten al veel jongeren aan het werk heeft gekregen. De leerwerkmakelaar, een idee dat ook in andere gemeenten succesvol is uitgeprobeerd, gaat vanuit MBO-scholen jongeren begeleiden naar leerwerkbedrijven. Tot slotte wordt het makkelijker voor Amsterdamse ondernemingen om een leerwerkbedrijf te worden, zodat meer Amsterdamse jongeren werkervaring kunnen opdoen.

Samen eten in de buurt
Meer buurtrestaurants in Amsterdam zorgt voor meer ontmoetingsplaatsen voor buurtbewoners om elkaar eens te spreken en samen een vorkje te prikken. Dat kan in bijvoorbeeld in kantines, buurthuizen en eetzalen van een verzorgingstehuis. In een stad waar eenzaamheid een groot probleem is, kan het bovendien bijdragen aan meer sociale contacten voor mensen die weinig aanspraak hebben. De gemeente gaat deze initiatieven beter ondersteunen. Ook gaat de gemeente Amsterdam op voordracht van de PvdA in gesprek met het Nationaal Ouderenfonds om meer werk te maken van eenzaamheidsbestrijding.

Dementie
Thuiswonen met dementie komt steeds meer voor. De motie van de PvdA waarin gevraagd wordt om betere dagbesteding voor dementerenden is aangenomen. Daarnaast vraagt de PvdA om een expertisecentrum voor thuiswonen met dementie, en willen we meer aandacht voor dementie onder migrantengroepen, waar het taboe op omgaan met dementie vaak nog groot is.

Ouderenfonds
Amsterdam gaat samenwerken met het Nationaal Ouderenfonds. Dankzij de motie Poorter zal het college binnenkort het gesprek aangaan met het ouderenfonds om gezamenlijk eenzaamheid en armoede onder ouderen aan te pakken. Het Nationaal Ouderenfonds geniet landelijke bekendheid door onder meer het televisieprogramma van Gerard Joling en Gordon (Geer en Goor). Het fonds slaagt erin grote groepen vrijwilligers aan zich te binden, terwijl de gemeente steeds meer moeite heeft met het vinden van nieuwe vrijwilligers. Net zoals we eerder hebben voorgesteld bij het Jeugdsportfonds, werken we ook hier graag samen met partners die verstand van zaken hebben en bewezen goed werk doen.

Bewonersinitiatieven
In Amsterdam zijn talrijke initiatieven van bewoners om zorg en ondersteuning te bieden aan Amsterdammers met een zorg- of hulpbehoefte. Denk aan bovengenoemde buurtrestaurants. Of aan de zogenaamde stadsdorpen waarin buurtgenoten samen hun zorg organiseren, of de opkomst van buurtcommunities als de Meevaart in Oost en de Lucas Community in Osdorp. Helaas is het amendement van de PvdA om extra geld uit te trekken voor het – waar nodig – ondersteunen van dit soort initiatieven, niet aangenomen. Wij zullen de komende tijd ons hard blijven maken om goede initiatieven van Amsterdammers zelf te ondersteunen vanuit de gemeente.

Medicijnen voor asielzoekers
De 5 euro regeling voor onverzekerde asielzoekers wordt voortgezet. Wie geen verblijfspapieren heeft en medicijnen nodig heeft dient 5 euro per medicijn af te rekenen. Op voorstel van PvdA, SP, GroenLinks en D66 vergoedt de gemeente ook in 2015 deze kosten voor wie het niet kan betalen. De PvdA vindt de regeling symboolpolitiek. We kunnen niet accepteren dat asielzoekers gezondheidsrisico’s lopen door het niet innemen van belangrijke medicijnen als aidsremmers. Daarnaast kan het niet innemen van medicijnen ook grote gevolgen hebben voor de samenleving doordat mensen met psychoses hun medicijnen niet innemen.