Door op 13 juni 2013

Deze raad bereikt: gratis ov minima, betere mbo’s en actie jeugdwerkloosheid

Elke drie weken vergadert de Amsterdamse gemeenteraad. Dit is het moment voor onze fractie om onze idealen om te zetten in moties, beleid en uiteindelijk daden. De afgelopen twee dagen hebben we heel wat bereikt.

Gratis ov voor oudere minima

Goed nieuws voor Amsterdamse minima boven de 65. Vanaf 1 september start een proef waarin ze gratis gebruik mogen maken van bus, tram en metro. Dat heeft de gemeenteraad gisteren definitief besloten. ‘Dit is fantastisch nieuws waar ik keihard voor heb geknokt’, zegt Emre Ünver, gemeenteraadslid voor de PvdA. ‘Veel ouderen hebben het door de crisis extra zwaar. Ze hebben geen geld meer om bij hun vrienden of familie op bezoek te gaan. Dat zorgt voor veel eenzaamheid en isolatie. Nu geven we hen een broodnodig steuntje in de rug.’

Aanpak Jeugdwerkloosheid

De economische crisis raakt ook Amsterdam. Op dit moment hebben bijvoorbeeld 25.000 jongeren in deze stad geen werk. De PvdA maakt zich grote zorgen over deze cijfers en heeft daarom 2,5 miljoen extra vrijgemaakt voor maatregelen tegen jeugdwerkloosheid. Tijdens de raad heeft Emre Ünver wethouder Van Es gevraagd om de middelen snel in te zetten. “We willen geen verloren generatie zoals in de jaren tachtig. Zorg dat er voor onze jongeren genoeg stages, leerplekken en duo-banen beschikbaar zijn.”

Kwaliteit mbo’s

De kwaliteit van de mbo’s in onze stad laat nog te vaak te wensen over. De PvdA vindt dit niet acceptabel, want het merendeel van onze Amsterdamse jongeren gaat naar het mbo. Een goede opleiding vormt de basis van een goede toekomst.

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman kreeg unanieme steun voor haar voorstel om de kwaliteit van het mbo inzichtelijk te maken. Met een zogenaamde kwaliteitswijzer kan beter bepaald worden hoe opleidingen presteren en welke opleidingen verbeterd moeten worden.

Bestuurlijk stelsel

De meeste tijd ging deze raad naar de bespreking van het bestuurlijk stelsel, de vervanger van de stadsdelen.

Voor de PvdA heeft altijd voorop gestaan dat Amsterdammers een bestuur verdienen dat dicht bij de buurt staat. Wij geloven dat dit in de plannen van Wethouder Van Es is gewaarborgd.

Right to Challenge

Vaak weten Amsterdammers zelf heel goed waar ze behoefte aan hebben en hoe dit het beste in hun wijk valt te organiseren. Daarom stellen GroenLinks, de PvdA en D66 de introductie van het recht om te bouwen, te bieden en uit te dagen voor. Zo kunnen bewoners  bijvoorbeeld hun eigen zorgbedrijf starten, zelf welzijnswerk opzetten of het openbaar groen verbeteren.