12 januari 2010

Zorgen over ondernemersveiligheid

Afgelopen week werd bekend dat het aantal overvallen op ondernemers het afgelopen jaar is gestegen met 11 procent (van 340 aangiften in 2008 naar 378 in 2009). De overvallen op woningen steeg in 2009 met 4,9 % (van 123 aangiften in 2008 naar 129 in 2009). De PvdA is geschrokken van deze stijging, vooral omdat de overvallen met steeds meer geweld gepaard gaan.

Tijdens de commissie AZ vorige week bleek dat de driehoek van burgemeester, OM en politie topprioriteit geeft aan de aanpak van overvallen. PvdA raadslid Frank de Wolf pleitte ervoor als gemeente maatregelen te treffen om de pakkans te vergroten. Dat kan door de omgeving waar delicten plaats vinden te verbeteren, bijvoorbeeld door betere verlichting in winkelstraten. Daarnaast wil de PvdA dat de subsidieregeling voor ondernemers om extra maatregelen te nemen voor beveiliging wordt verlengd.

In januari 2008 nam de gemeenteraad van Amsterdam een amendement van de PvdA raadsleden Michiel Mulder en Derya Kaplan aan dat tot meer veiligheid moest leiden voor ondernemers in Amsterdam. Amsterdamse ondernemers kunnen sindsdien een beroep doen op een regeling om maatregelen te nemen voor beveiliging. 50% van de kosten wordt door de gemeente vergoed.

Uit eerdere proeven blijkt dat ondernemers vooral behoefte hebben aan ondersteuning, training, camerasystemen en afroomkluizen. Ondernemers kunnen een expert hun bedrijf laten doorlichten op gaten in de beveiliging, zoals extra alarmknoppen en het doorzichtig houden van etalages. Aan de hand van een dergelijke scan kunnen zij maatregelen treffen.

Vorige week werd ook bekend dat stadsdeel Geuzenveld ondernemers in het stadsdeel een gratis veiligheidsscan gaat aanbieden. Eerder werd al bekend dat het voorstel ook landelijk navolging gaat krijgen.