12 april 2019

Zaterdag 13 april: Afrikadag 2019!

Zaterdag 13 april vindt de Afrikadag 2019 weer plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Dit is dé dag over Afrika en internationale samenwerking, jaarlijks georganiseerd door de FEPS en FMS. Met ‘Migration: African perspectives’ als hoofdthema, gaan bezoekers op 13 april in tientallen politieke debatten, workshops en lezingen rechtstreeks in gesprek met politici, professionals en elkaar.

Wat zijn de politieke alternatieven voor de huidige Europese en Nederlandse inzet op het sluiten van grenzen? En waar is de stem van de jonge Afrikaan die met gevaar voor eigen leven naar Europa reist? In het hoofddebat ‘Addressing root causes of irregular migration; dead-end or egg of Columbus?’ gaan o.a. Akinyi Walender (country director Ethiopië, Cordaid), Judith Sargentini (GroenLinks Europarlementariër), Bob van Dillen (migration advisor,Cordaid) en Anne van der Meer (onderzoeker bij de FMS) met elkaar en het publiek hierover in gesprek.

Daarnaast is er onder andere een gastcollege van Jan Pronk over ontwikkelingssamenwerking anno 2020, een workshop van D66 over klimaatmigratie in Noord- en Sub- Sahara Afrika en gaat Stichting Lemat in op de obstakels en kansen voor migranten in Nederland.

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op de Afrikadag 2019! Zo kun je volop genieten van maar liefst twee cultuurprogramma’s: een Arabisch literatuurprogramma van El Hizjra en een Afrikaans filmprogramma van Stichting Yangambi. Daarnaast bevindt zich op de ‘Rotonde’ weer een Afrikadag Inspiratiemarkt, met meer dan 20 stands van uiteenlopende organisaties en ondernemingen.

Als klap op de vuurpijl sluiten we de dag af met een legendarische afterparty ‘Afreak’ in Desmet Studio’s. Hier kun je genieten van een heerlijk Afrikaans avondmaal en laten dj’s en live muziek je heupen gegarandeerd swingen. Koop nu je kaartje voor de Afrikadag 2019 en de afterparty ‘Afreak’ op www.afrikadag.nl/tickets.