11 februari 2006

Wouter Bos wil contract met de steden

De problemen in de steden zijn nijpend. De toename van de jeugdwerkloosheid, armoede en voedselbanken laten dat elke dag weer zien. Gemeenteraden komen deze problemen elke dag tegen en weten het beste wat voor oplossing hun stad nodig heeft. Maar sommige problemen overstijgen het gemeentelijk niveau en kunnen alleen door goede samenwerking met de nationale overheid worden opgelost.

Het Kabinet-Balkenende laat op dit punt teveel liggen. Zo is de jeugdwerkloosheid gestegen naar 40% en is de armoede zo sterk toegenomen dat steeds meer mensen aangewezen zijn op voedselbanken. Ook zijn er te weinig betaalbare woningen en is de criminaliteit in de steden sinds het aantreden van dit kabinet verhard. Verschillende wethouders van grote steden hebben hier al over geschreven in een artikel in de Volkskrant: ’Het kabinet pakt de problemen vooral met woorden aan, wij zien liever daden’.

Klik hier voor de toespraak van Bos in de Beurs van Berlage
Daarom wil ik een contract met de steden aangaan. In zo’n contract wordt vastgelegd wat ik de komende jaren in de landelijke politiek kan bijdragen aan de oplossing van de problemen van de steden. Maar ook welke goede plannen niet tot stand kunnen komen zonder inzet op rijksniveau.
Ik roep u op om mij te vertellen wat uw concrete ideeën hierover zijn. Hoe kan de landelijke politiek de stad het beste steunen en stimuleren?

Op 2 maart zal het contract in de club Now&Wow in Rotterdam getekend worden. Vanaf 20.00 uur discussieer ik graag met u over de inhoud van het contract. Om 21.00 uur tekenen de steden en ik het contract.

Namens de steden getekend door de lijsttrekkers van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Uw ideeën kunt u voor 24 februari sturen aan [email protected]
Stuur alstublieft geen bijlagen en beperk u tot maximaal 400 woorden.