12 november 2007

Wordt het tijd voor een verbod op kraken?

Burgemeester Cohen was er een beetje klaar mee dat krakers zoveel panden vernielen en geweld gebruiken bij de ontruiming van kraakpanden. Vorige week spraken ook de raadsleden zich hard uit riochting de krakers. Wordt het tijd voor een kraakverbod? Zes vragen aan woordvoerder Frank de Wolf.

Deelt u de zorgen van de burgemeester?
Ja, ik deel die zorgen.

Kraken heeft niets meer met het (vroegere) idealisme te maken. Wat zegt u daarop?
Vroeger was zelden iets beter; daar gaat het dus niet om. Er is in de kraakbeweging zeker nog idealisme. Maar er is ook een doorgeschoten idee dat, als je het de politie en de burgemeester nu maar lastig genoeg maakt, ontruimen stopt. Dat is natuurlijk niet zo. Ontruimen gebeurt na een oordeel van de rechter en ik hecht eraan dat we dat oordeel blijven respecteren. Anders is het eind zoek. Ik ben dus niet van de sector: uw rechterlijke macht is de mijne niet… En verder begrijp ik gewoon de vernielzucht niet; het heeft geen enkele zin en dient geen doel en je bereikt er niets mee, in tegendeel. Er is een goede afspraak over kraken en ontruimen; die help je zo om zeep. Je verspeelt een instrument tegen speculatieleegstand. Bovendien is het werkelijk onaanvaardbaar om een gebouw zo achter te laten dat betreden door de politie (of anderen) levensgevaarlijk wordt.

Moet de schade verhaald worden op de daders?
Als dat zou kunnen, ben ik daar voor.

VVD en CDA willen een kraakverbod. Hoe staat de PvdA hier tegenover?
Wij willen geen algemeen kraakverbod. Dat helpt niet tegen kraken en niet tegen speculatie leegstand. Voor dat laatste is kraken een van de instrumenten om in te zetten; maar dat moet je dan effectief blijven doen en vernielen helpt daarbij niet. In individuele gevallen moet de kraakbeweging voorzichtiger opereren; zo’n familie Gregory, dat is werkelijk beschamend. Ik hoop dat dat snel wordt opgelost.

Welke maatregelen zouden er volgens de PvdA genomen moeten worden om het geweld en de vernielingen een halt toe te roepen.
Ik denk dat Cohens voornemen om ook onaangekondigd te ontruimen een op dit moment noodzakelijke maatregel is.

Nu wordt vaak van tevoren gemeld dat een kraakpand ontruimd wordt. Dan hebben krakers de kans om te verhuizen. De praktijk leert echter dat ze zich – met boobytraps – ingraven. Een veldslag is het gevolg. Moet de politie niet per verrassing een pand ontruimen?
Nou, de veldslagen vallen misschien mee; het is gewoon een enorm karwei om gebarricadeerde panden in te komen; vaak treft de politie dan slechts een paar krakers aan. Dat spelletje moet afgelopen zijn, te meer daar barricades en boobytraps geen spelletjes zijn, maar erg gevaarlijk zijn.


Frank de Wolf is raadslid sinds 2002 en woordvoerder veiligheid in de commissie Algmene Zaken (Cohen) en vice-fractievoorzitter.