16 februari 2012

Winkels 24 uur per dag open? Veiligheid voor alles

Amsterdam is een bruisende, levendige stad. Daar zijn we met recht trots op. Het geheim van Amsterdam is al eeuwen dat Amsterdammers een beetje rekening met elkaar houden. Juist die balans dreigt nu verstoord te worden door een voorstel om winkels 24 uur open te stellen.

Tijdens de gemeenteraadvergadering van 15 februari stemden VVD, D66, Groenlinks en de Partij voor de Dieren voor een voorstel om winkels de mogelijkheid te geven 24 uur per dag open te zijn.

Maar veel winkeliers in Amsterdam zitten er helemaal niet op te wachten dat ze hun nering 24 uur open moeten gooien. ‘Moeten’, ja, want uit concurrentieoverwegingen zullen winkeliers zich gedwongen voelen open te gaan. Mensen die ’s nachts al hun brood hebben gehaald bij een supermarkt hoeven immers de volgende dag niet naar de naastgelegen bakker. Voor de nachtelijke uren moet personeel worden ingehuurd. Zelfs de branchevereniging voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) heeft grote twijfels.

De branchevereniging van winkeliers maakt zich daarnaast zorgen over de veiligheid.  MKB Noord-Holland vindt dat de politie op volle sterkte moet zijn. Open winkels trekken overvallers aan, zo vreest ook burgemeester Van der Laan. Wij ook, dus hier moet een goede oplossing voor komen. Die bieden VVD, D66, Groenlinks en de Partij voor de Dieren nu niet.

Helaas waren de tegenstand van winkeliers, de overwegingen van de branchevereniging en de veiligheidsoverwegingen van de verantwoordelijke voor de politie niet genoeg. De partijen dreven in de gemeenteraad hun zin door met een motie.

Voorlopig gaat het om een pilot in de stadsdelen Zuid en Zuidoost. Aan de hand daarvan zal moeten worden bezien of 24 uurs openstelling in de hele stad zal worden doorgevoerd, zoals de voorstanders willen.

Ik hoop dat Amsterdam een stad blijft waarin we rekening houden met elkaar. We wachten de uitkomsten van de pilot af.

 

Liselore van der Heijden
Woordvoerder Economische Zaken