17 november 2009

Voorstel PvdA: rook en brandmelders in het wonenplus pakket

Op aandringen van de PvdA in december 2006 zijn er nieuwe beleidregels groepswonen met 24 uurs zorg samen met de sector afgesproken. De beleidsregels zijn zo goed dat zelfs het rijk de voorstellen, bevattende drie brandveiligheidpakketten in haar gebruiksbesluit Brandveilig gebruik van gebouwen heeft overgenomen.

De nieuwe beleidsregels voor Amsterdam zijn in overleg met de zorginstellingen en de woningcorporaties tot stand gekomen. Zij hadden aangedrongen bij de gemeente om meer een eenheid in het beleid te brengen. Het rapport beleidsregels brandveilig groepswonen met 24 uurs zorg vindt de PvdA erg goed, in de gemeenteraad zijn nog wel een aantal extra piketpaaltjes geslagen.

De eerste is dat de PvdA wil dat stadsdelen, dienst wonen, dienst zorg en samenleven en de brandweer gezamenlijk voor zorg dragen dat de brandweer niet alleen weet welk gebouw een oproep om brandweerhulp doet, maar dat de brandweer ook weet welke functies erin het gebouw uitgeoefend worden en wat voor soort bewoners erin het gebouw zijn, b.v. qua leeftijd of mobiliteit. De wethouder heeft toegezegd hiervoor te zullen zorg dragen, er bij aantekenend dat hij geen 1000% kan garanderen.

De tweede is dat de drie brandveiligheidspakketten die nu zijn overeengekomen geen sprinklers bevatten. De PvdA wil graag zien dat sprinklers als mogelijkheid ook worden onderzocht. De wethouder heeft toegezegd er inzicht in te zullen verschaffen en het punt ook bij het ministerie te zullen aankaarten.

Een derde punt werd in een motie gevat en bevat de oproep om na te gaan dat rook en brandmelders voor thuiswonende ouderen in het wonenplus pakket kan worden opgenomen. De hele gemeenteraad stemde voor deze motie. In het belang van onze kwetsbare burgers een mooi resultaat.