9 januari 2009

Veilige stad: jouw wijk

Vandaag pleitte fractievoorzitter Manon van der Garde in de raadscommissie Algemene Zaken voor meer betrokkenheid van burgers bij de veiligheid in de stad. De in Londen succesvolle community policing kan ook in Amsterdam navolging krijgen. Enkele stadsdelen zijn al gestart met buurtveiligheidsteams of buurtschouwen om de buurt veiliger te maken. (zie ook het onderzoek van politieregio Amsterdam-Amstelland naar burgerparticipatie in de bijlage).

Van der Garde heeft verschillende keren gesproken met Amsterdammers die zich niet prettig voelen in hun eigen buurt. Door betrokken bewoners wordt gezegd dat zij hun kinderen niet op straat durven laten spelen of zij gaan zelf in de avond niet meer langs het plein waar zij wonen. Vaak was er dan sprake van overlast van hangjongeren of drugsverslaafden. In een notitie die zij een half jaar geleden schreef, pleitte Van der Garde voor het aanpakken van overlast bij de bron. Voor drugsoverlast geldt dat drugspanden en dealers opgespoord moeten worden. In Zeeburg is daar inmiddels een eerste stap mee gezet. De politie lichtte in de raadscommissie toe dat dit tijd kost omdat het zorgvuldig moet gebeuren.

De burgemeester reageerde positief op het voorstel voor een stadsreclassering. Hiermee moeten jongeren snel weel op het rechte pad komen. Want als preventie niet heeft geholpen, moeten we snel ingrijpen om nog erger te voorkomen. Ook heeft Van der Garde gepleit voor terugmelding van acties door de politie en flexibel cameratoezicht. Alles met het doel om de wijken en pleinen weer terug te geven aan de bewoners, zoals het hoort.