25 januari 2008

Toespraak Manon van der Garde bij de nieuwjaarsreceptie

Dames en heren, collega’s en vrienden,

Welkom en mooi dat jullie er allemaal zijn. We zijn zoals altijd weer eens een van de laatste in rij van de nieuwjaarsborrels. Inmiddels zijn we elkaar al bij alle andere borrels al tegengekomen. Genoeg reden om met elkaar het glas te heffen.

Mensen,
Twee jaar geleden heeft 40% van de Amsterdammers gestemd op de PvdA. Ongelofelijk en onvergetelijk. Zowel voor de PvdA als voor de andere politieke partijen. Die stem was een stem vóór armoedebestrijding, vóór een veilige stad, voor kinderen eerst en vóór een ongedeelde stad.

Het is aan ons, als sociaal democraten, om die beloftes van twee jaar geleden waar te maken.

Tegengaan van uitsluiting, want we zijn allemaal Amsterdammers.
Bestrijding van armoede, want wij willen geen stad van twee snelheden.
Sociale Emancipatie want ieder kind heeft recht op een goede opleiding en iedere volwassene heeft recht op een baan.

We werken hieraan zonder de beeldbepaler van de campagne: Ahmed Aboutaleb. De man die alleen weg mocht omdat hij in Den Haag voor meer mensen wat kon betekenen, maar we missen hem nog elke dag. En hij mist ons ook. Natuurlijk zijn wij blij en trots dat Hennah Buyne dit jaar in Ahmed’s voetsporen is getreden. Zij werkt hard aan meer banen, bestrijding van fraude, minder Armoede en beter Onderwijs.

Kort geleden heeft de meest gedreven volksvertegenwoordiger die ik ken ons verlaten: Thijs Reuten. Ik ben blij dat Thijs zijn plek wordt ingenomen door een andere PvdA’er met creativiteit en passie, Ria Logtenberg. Ria, je bent vandaag officieel geïnstalleerd: van harte welkom.

Na onze verkiezingszege, wisten we dat alles dat de PvdA zou doen, onder een vergrootglas zou worden gelegd. En dat is hoort ook zo. Want met veel macht komt veel verantwoordelijkheid. En kritiek is dan noodzakelijk om ons bij te sturen en scherp te houden.

Die kritiek is er geweest. Vanuit andere partijen, de media en ook, zoals jullie vast wel hebben gemerkt, vanuit de partij. Het was een stormachtig einde van het jaar, voor de fractie, personen rond de fractie en voor mij persoonlijk. Het is nu tijd om onze blik weer naar buiten te richten: op Amsterdam, want daarvoor zijn we hier: om van Amsterdam een socialere stad te maken.

Ik hoop dat in 2008 de kritiek niet alleen van buiten de gemeenteraad komt, maar dat dit ook het jaar wordt van een stevige oppositie binnen de gemeenteraad, want de oppositie missen we nogal eens in de raad.

Ik hoop dat de VVD dit jaar haar visie op een stad die nooit slaapt ook écht omzet in nieuwe concrete voorstellen voor de Amsterdammers. Ik hoop dat het alternatief van de SP dit jaar meer gaat inhouden dan een kraampje op de markt. Meer visie, meer duidelijkheid over wat zij willen met Amsterdam.
De debatten in de raad tussen partijen die zelf hun eigen, verschillende visies hebben op Amsterdam, ik kijk er naar uit.
Wij zelf ontwikkelen de visies over de bereikbare, groeiende en sociale metropool.

De koers van deze PvdA-fractie is al twee jaar kristalhelder. Tegengaan van uitsluiting, bestrijding van armoede en sociale emancipatie.

Deze drie zaken samen noem ik het “solidariteitsoffensief.” Het afgelopen jaar zijn er veel voorstellen door de PvdA gedaan die in het teken staan van dat solidariteitsoffensief. Een superteam schuldhulpverlening, actieplan radicalisering, uitbreiding van straatcoaches en gezinscoaches.
Het wegwerken van de mismatch op de arbeidsmarkt en bestandskoppeling voor 65+ers door Emre Ünver.
Meer aandacht voor de openbare ruimte en een voorstel voor meer postzegelparkjes van Hetti Willemse.
De er-op-af-methode en de aandacht voor vervoer van gehandicapten door Jesse Bos.
Er zijn veel verschillende initiatieven van de raadsfractie.

Ook onze wethouders hebben dit jaar veel van zich laten horen. Lodewijk, de tweede keer door AT5 uitgeroepen tot de beste wethouder van dit jaar dames en heren, durft samen met Job Cohen de misstanden in de prostitutie aan te pakken en blijft onverstoorbaar uitleggen dat het er op de Wallen echt niet zo vriendelijk aan toe gaat als de meeste mensen denken. Dat is stoer!

Tjeerd Herrema heeft de kosten van de Noord Zuid lijn weer onder controle gekregen. En hij pakt het verkeer aan om de lucht schoner te maken. Goede plannen, maar, Tjeerd, wel plannen die wij wel zullen blijven beoordelen op hun effecten voor de Amsterdammers met een kleine portemonnee.

Carolien Gerhels zet de topsport weer op de kaart en filosofeert over 2028. Ondertussen doet zij haar werk: GVB, afvalenergiebedrijf, het jeugdsportfonds en natuurlijk cultuur voor elke Amsterdammer.

Hennah Buyne doet onze belangrijkste onderwerpen: werk, onderwijs en armoede. Een pittige, zware klus, en toch was zij paraat toen er 2 scholen werden verrast door een steekpartij dit jaar. Eén was op de school waar ik werk en de waardering voor de actie van het stadsbestuur waren daar groot.

Dames en heren,
Het gaat goed met het college. De samenwerking met GroenLinks heeft echt gezorgd voor een mooi en daadkrachtige bestuur. Een bestuur dat goed scoort op veiligheid en economie en veel investeert op milieu en armoede, alleen dat laatste mogen meer mensen weten.

Toch moet het en kan het en nog vele malen beter. Voor ons is het echt de hoogste tijd voor de volgende stap. En die begint wederom bij de armoedebestrijding en sociale cohesie.

We moeten niet langer de armoede alleen verlichten, we moeten die armoede terugdringen. Armoede oplossen doen we door werk, armoede voorkomen door een goede opleiding. We moeten niet langer alleen de boel bij elkaar houden, we zullen de sociale cohesie ook écht moeten versterken.

Dames en heren, 2008 is een belangrijk jaar.
Niet de pijn verzachten voor de onderkant van óns Amsterdam, maar de pijn wégnemen. Niet zorgen dat Amsterdammers elkaar geen last meer bezorgen, maar sámenleven.

2008 wordt wat mij betreft het jaar dat we laten zien dat er een sociale veilig en ongedeeld Amsterdam mogelijk is

Dank jullie wel.