2 maart 2010

Stem op de PvdA! Daadkrachtig, eerlijk en met liefde voor onze medebewoners.

Wat gaan we de komende jaren doen:

Nog meer energie steken in scholing, werk en economie. Deze instrumenten van zelfontplooiing nemen wij krachtig ter hand.

Meer initiatieven van onderop uit de samenleving en wij gaan iedereen die meedoet daarbij krachtig ondersteunen. Dat proces wordt ondersteund door nieuwe vormen van opbouwwerk.

Meer aandacht voor het individu ten opzichte van de groep. Voor emancipatie zijn groepen van belang, maar emancipatie is uiteindelijk een persoonlijk proces.

Een betere aansluiting van ons Stadsdeel bij de stad en de regio. Zuidoost is Amsterdam en Amsterdam is Zuidoost. Het Stadsdeel moet meer één worden met de stedelijke omgeving. De samenwerking met stad en regio op economisch, sociaal, recreatief en cultureel gebied zal opener, natuurlijker worden.

Een blijvende inzet voor de zwakkeren in onze samenleving. Wij zullen juist nu blijven investeren in een adequaat vangnet voor hen die buiten de boot dreigen te vallen. Financiële tegenspoed die nu op ons afkomt wordt niet op zwakkeren afgewenteld.

Een toekomst waarin veiligheid vanzelfsprekend is. Preventie en straf gaan voor ons hand in hand, en wij vinden dat een gebrek aan toekomstperspectief voor niemand ooit een excuus mag zijn voor crimineel gedrag.

Wij doen dit met een eerlijke, open en transparante stijl van besturen; wij zien toe op een efficiënter apparaat voor meer resultaat; en wij geven de garantie voor rechtvaardige bezuinigen die onze strijdpunten ontzien.

Persoonlijke ontwikkeling; scholing, werk en economie

Versterking van de kansen van de inwoners wordt meer en meer de inzet van de PvdA. Dit kan niet zonder goede samenwerking met de gehele stad en zelfs met de regio. Verbetering van de persoonlijke ontwikkeling heeft voor ons een hoge prioriteit. Voor de PvdA Zuidoost staan scholing en werk daarom centraal. Dat begint met en in het gezin. Ouders of verzorgers moeten blijvend worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het kind. Als hulp daarbij wordt gevraagd is die voorhanden. Jongeren én ouderen worden door ons aangesproken op hun verantwoordelijkheid om hun lot in eigen hand te nemen.

• Wij hebben al veel geïnvesteerd in de voorscholen, in de basisscholen en in de brede school- en weekendschool concepten. Wij zullen nu krachtig sturen op de resultaten en kwaliteit nauwkeurig meten, evalueren en daadkrachtig bijsturen waar dat nodig blijkt.

• Wij zetten betere regie op initiatieven voor huiswerkbegeleiding en bieden waar nodig deskundige begeleiding.

• Goed onderwijs in Zuidoost moet beter matchen met het werkperspectief of met kansen voor zelfstandig ondernemerschap.

• Op het gebied van Jeugdzorg zullen wij samen met de instanties inzetten op een vernieuwende, meer effectieve aanpak in ons Stadsdeel.

• De goede programma’s van volwasseneneducatie gaan wij verder uitbouwen.

• De PvdA zal meer inzetten op betere faciliteiten voor het MKB in het Stadsdeel. Het waardevolle ondernemerspotentieel in ons Stadsdeel wordt nog altijd niet ten volle benut.

• Zuidoost staat er niet alleen voor, wij kunnen veel doen in partnerships met bedrijven en instellingen in de regio. Netwerkontwikkeling is voor ons een krachtige strategie.

Vergroting van vrijheid voor individu en groep

Emancipatie vloeit voort uit groepen. Maar de kracht tot emanciperen zit in het individu zelf. Groepen die emancipatie helpen bevorderen hebben onze sympathie en steun. Maar emancipatie is uiteindelijk een persoonlijk proces dat in grote mate afhangt van persoonlijke beslissingen. Dat proces wordt door onze PvdA ondersteund en versterkt. Aan groepen wordt gevraagd oog te hebben voor dat persoonlijke proces. Wij zullen – ook samen met de groepen – in onze gemeenschap actief voorwaarden scheppen waardoor het individu ruimschoots keuzemogelijkheden (opties) heeft om in zijn of haar ontwikkeling bewuste keuzes te kunnen maken, opdat daarmee ook de individuele vrijheid kan gedijen.

• Iedereen moet zich optimaal kunnen uitdrukken in onze samenleving. Daarom is beheersing van de Nederlandse taal een belangrijk punt voor ons. De PvdA blijft investeren in extra taalbeheersing voor onze jongeren, met name op school. Dit is immers de eerste stap tot emancipatie en het tegengaan van sociaal isolement.

• Deelnemen aan clubactiviteiten hoort bij de ontwikkeling van het individu. Onze jongeren moeten kunnen sporten, dansen, musiceren, creatief bezig zijn, zonder te worden gehinderd door barrières van uitsluiting of van financiële aard. Waar de kosten van meedoen te zwaar drukken, zullen wij ons inspannen om bijdragen in lesgeld en contributie mogelijk te maken.

• Direct initiatief van burgers moet meer worden gestimuleerd. Dit opbouwwerk is een methodische en doelbewuste manier om met en door de bevolking het functioneren van de samenleving te bevorderen. Dit wordt gedaan door de omstandigheden, structuren en relaties die bijdragen tot een grotere deelname aan en integratie in de samenleving te bevorderen. Nieuwe vormen van stimulerend opbouwwerk zullen nodig zijn voor directe initiatieven van burgers.
Vangnet van solidariteit voor zwakkeren

De PvdA staat voor deelname van iedereen in de samenleving. We leven voor alles samen in dezelfde maatschappij. We zijn ook samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van onze woon- en leefomgeving. Actief meedoen is in ieders eigen belang. Sociaal isolement en geïsoleerde groepsprocessen moeten worden tegengegaan. Juist de mix van deelname aan de maatschappij langs de lijn van het individu, van de huishoudens en van de lokale gemeenschappen moet worden nagestreefd. Immers, sociale netwerken kunnen niet door overheden worden gemaakt, maar alleen door inwoners zelf. Het is een gegeven, dat onder invloed van armoede de mogelijkheden tot participatie aanzienlijk minder worden.

• Voor de bestrijding van de armoede heeft het Stadsdeel Kansrijk Zuidoost ingesteld. Dit programma zal gehandhaafd blijven en waar nodig worden verbeterd.

• Inburgering van allen, oudkomers, nieuwkomers, jongeren en ouderen blijft een grote prioriteit.

Kortom
De afgelopen jaren hebben in Zuidoost voornamelijk in het teken gestaan van het verbeteren van de woon- en leefsituatie. Die fase is nu bijna afgerond. Het is tijd voor méér aandacht voor de versterking van sociale structuren in ons Stadsdeel. De ruimtelijke investeringen van de afgelopen jaren maken dit mogelijk. Daarom zal de PvdA meer investeren in de persoonlijke ontwikkeling van haar inwoners. Scholing en werk zijn de belangrijkste bouwstenen voor een betere toekomst voor iedereen. Goede ontsluiting van het stadsdeel is daarbij onontbeerlijk. Kwaliteitsverbetering van OV-verbindingen voor optimale contacten met stad en regio wordt inzet van de PvdA de komende jaren.
Samen met onze inwoners zullen wij werken aan open en toegankelijke woon- en werkwijken en aan representatieve entrees naar ons Stadsdeel, waardoor de aantrekkingskracht van Zuidoost ten volle tot haar recht komt.
Voor een blijvend aantrekkelijke woon- en leefomgeving blijft onze PvdA zich hard maken voor krachtige rechtshandhaving in Zuidoost.
De ruimtelijke vernieuwing is bijna ten einde, maar de versterking van het Stadsdeel is nog volop aan de gang. Dit betekent een nieuwe, andere koers. Een koers die alleen samen met inwoners kan worden vormgegeven. Een koers van persoonlijke ontwikkeling, verbetering van kansen en van solidariteit met hen die ondersteuning het hardst nodig hebben. Die ontwikkeling gaat over onze toekomst. Daarom zal de PvdA met name meer en intensiever investeren in kansen voor jongeren.

Wij moeten, onder invloed van het economische tij, rekening houden met een aanzienlijk lagere bestedingsruimte dan wij de afgelopen jaren gewend zijn geweest. Wij zullen bij al het bovenstaande daadkrachtig bezuinigen waar dat onontkoombaar is, maar:

Wij zullen onze centrale strijdpunten, de aandacht voor het individu, de aansluiting bij de stad en de regio, de initiatieven van onderop, de inzet op veiligheid en naast dit alles de bijzondere aandacht voor jongeren hierbij zoveel mogelijk ontzien.

In nauwe samenhang met het Verkiezingsprogramma 2010 – 2014 dat door de afdelingsleden wordt geaccordeerd, is dit de inzet van uw PvdA fractie voor de komende jaren.