26 oktober 2005

Spijbelrechter nieuw wapen tegen jonge hufters

Uit De Telegraaf van vrijdag:

PvdA wil snelrecht inzetten voor handhaven leerplicht

Er moet een aparte Amsterdamse spijbelrechter komen en het openbaar ministerie moet meer capaciteit vrijmaken voor het snel berechten van Amsterdamse “klootzakjes”. Dat vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De kersverse lijsttrekker pleit voor een snellere en meer effectieve aanpak van jongeren die de straten en buurten van de stad onleefbaar maken. Asscher doelt op jongeren die zich aan meer schuldig maken dan af en toe wat lawaai maken op straat of doelloos rondhangen.

Ouders

Hij wil de “kleine groep criminelen” die bekend is bij de politie dichter op de huid zitten. Hiervoor is een aantal maatregelen nodig, zegt hij. Zo moet de leerplicht strenger worden gehandhaafd. “Dat betekent dat direct wordt opgetreden zodra een leerling niet op school verschijnt. Ouders moeten worden aangesproken en er moet een speciale spijbelrechter komen om snel straffen op te leggen.”

Asscher wil het vertrouwen van de burger in het gezag van de overheid herstellen door de politie meer zichtbaar op straat te laten zijn.

“De politie zegt wel dat ze surveilleren, maar ze moeten ook wat vaker het autootje uit.”

Vervolgens moet justitie laten zien dat ze ook echt wat doet met aangiften. En de rechter, sluitstuk van de strakkere aanpak, moet meer zittingscapaciteit vrijmaken voor de groep Amsterdamse “klootzakken van achttien jaar en ouder”, vindt Asscher. Verder moeten het openbaar ministerie, de politie en alle andere overheidsinstellingen beter gaan samenwerken.

De lijsttrekker van de sociaal-democraten bij de raadsverkiezingen vindt dat alleen als de overheid zich laat zien als dat nodig is, zij van de Amsterdammers weer tolerantie mag verwachten.