9 maart 2012

Politiebureau’s in de stad moeten open blijven

Hoeveel politiebureaus en agenten verdwijnen uit Amsterdam door de invoering van de Nationale Politie? Dat zijn twee van de vragen die ik zojuist heb gesteld aan het college. Ik maak mij grote zorgen over alle onduidelijkheid die bestaat bij de totstandkoming van de Nationale Politie. Deze reorganisatie gaat gepaard met veel onzekerheid en onrust voor de politiemensen zelf en voor burgers.

Minister Opstelten wil de Nationale Politie al per 1 juli 2012 invoeren terwijl er nog veel onduidelijkheden zijn. Bijvoorbeeld over de formatie (het aantal agenten). Er wordt gesuggereerd dat agenten in opleiding meegeteld worden om op papier voldoende agenten te hebben. Ook zijn er signalen dat er mogelijk politiebureaus zullen moeten gaan sluiten in de stad. De PvdA is daar op tegen. Ik heb het college daarom ook gevraagd wie daar eigenlijk toe kan en mag besluiten en of dat nog kan worden herzien.

De PvdA fractie wil dat Amsterdam een veilige stad is, waarin mensen zich ook veilig voelen. Daarom moet de politie bereikbaar en toegankelijk zijn. Bewoners moeten aangifte kunnen doen in de buurt. En er moeten voldoende agenten zijn, die weten wat er speelt in de wijken waar zij werken. Een slecht bereikbare politie of bureaus ver uit de buurt dragen daar niet aan bij. Als Amsterdams raadslid kan ik de minister niet aan de tand voelen. Via het college van B&W wil ik met de gestelde vragen te weten komen hoeveel agenten wij in Amsterdam gaan verliezen en welkebureaus moeten sluiten om minister Opstelten’s Nationale Politie mogelijk te maken.