5 februari 2006

Schriftelijke vragen over Amsterdammers zonder elektriciteit en gas

Op 28 januari las Manon van der Garde in Het Parool dat steeds meer Nederlanders permanent leven zonder elektriciteit en gas. Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet bleek dat er ruim duizend huishoudens maanden zijn afgesloten van gas en elektriciteit. Schuldhulpverleners en voedselbanken zijn in de veronderstelling dat nog meer mensen in deze situatie terecht gaan komen. Ze stelde vragen aan het college van B & W over deze situatie:

1. Hoeveel Amsterdamse huishoudens leven naar schatting zonder gas of licht? Zijn onder deze mensen veel personen met een bijstandsuitkering?

2. In hoeveel huishoudens is er naar schatting sprake van schrijnende gevallen?

3. Energieleverancier Nuon heeft een afspraak met de GGD om hen te informeren bij de dreiging van afsluiting van energie bij schrijnende gevallen. Hoe werkt deze afspraak?

4. Hoelang is op dit moment de wachtlijst van mensen voor schuldhulpverlening in Amsterdam?

5. De voedselbanken hebben inmiddels ook wachtlijsten. In welke mate is het college al gestart met de uitvoering van het amendement-Van der Garde cs. (Gemeenteblad afd.1 nr. 569) om schuldhulpverlening aan te bieden aan mensen die bij de voedselbank komen?

6. Wat is het college bereid te doen om Amsterdamse huishoudens die zonder energie en gas zitten te helpen?

7. Welke mogelijkheden ziet het college om afsluiting van energie en gas te voorkomen?

Klik hier voor het Paroolartikel