14 juli 2004

Schriftelijke vragen n.a.v. Schipholverklaring van de regering

07 juli 2004

Schriftelijk vragen naar aanleiding Schiphol verklaring van de regering.

De Fractie van de PvdA heeft met verontrusting kennis genomen van het besluit van de regering tot verkoop van een minderheidsaandeel Schiphol.

De fractie van de PvdA Amsterdam is van mening dat de regering hiermee voorbij gaat aan de belangen van Amsterdam als mede aandeelhouder. Amsterdam heeft een “blocking vote” bij een verkoop van aandelen die leidt tot wijzigingen van de bedrijfsstatuten.

De fractie van de PvdA stelt op grond van artikel 18 van het Reglement van orde van de Gemeenteraad de volgende schriftelijke vragen aan het College:

1. Is het College het met de fractie van de PvdA eens dat bij een besluit tot verkoop van aandelen door het Rijk de Gemeenteraad van Amsterdam daarover eerst geconsulteerd had dienen te worden?

2. Heeft het Rijk over de verkoop van een minderheidsaandeel de gemeenten Amsterdam en Rotterdam geraadpleegd?

3. Kan het College de raad uitleggen wat precies bedoeld wordt met de verkoop van een minderheidsaandeel door het Rijk en hoe dat staat in verhouding tot de deelnemingen van Rotterdam en Amsterdam.

4. Is het College bereid een lobby op te zetten in Den Haag met als doel de verkoop van aandelen Schiphol door de regering te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Het raadslid

Herman Marres

Fractie PvdA