2 maart 2006

Ruim baan voor jongeren

In Amsterdam staan 880 jongeren geregistreerd als werkzoekende en er zijn ruim 12.000 werklozen tussen de 25 en 34 jaar. Zo’n 12.500 jongeren verlaten school zonder een diploma. Geen mooie cijfers.

Daarom wil Manon van der Garde, PvdA-woordvoerder Werk en Inkomen, de komende jaren de jeugdwerkloosheid in Amsterdam flink terugdringen. Alle werkloze jongeren moeten binnen een maand aan het werk of weer terug naar school. De jeugd heeft de toekomst en moet daarom een goede start kunnen maken op de arbeidsmarkt. Op dinsdag 28 februari is tijdens een bijeenkomst in restaurant Fifteen met twintig jongeren gesproken over de oorzaken en oplossingen rond jeugdwerkloosheid.

Voorkomen van schooluitval heeft de hoogste prioriteit. Betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt is van groot belang. Naast kwalitatief goed onderwijs (met aandacht voor maatschappijleer en sociale vaardigheden) is werkervaring belangrijk, stages en leerwerktrajecten. Om stages te creëren zal een baanregisseur in leven geroepen worden: deze heeft net als de buurtregisseur (van de politie) een wijk of buurt onder de hoede waar hij/zij de scholen en bedrijven met elkaar in contact brengt en zorgt dat er stages komen.

Ook discriminatie op de arbeidsmarkt moet stevig aangepakt worden. Om te zorgen dat bij aannamebeleid verder wordt gekeken dan iemands naam, wordt voor jongeren op internet de mogelijkheid geboden om zichzelf met een video te presenteren.

De gemeente Amsterdam moet in Den Haag gaan pleiten voor een no-riskpolis voor werkgevers die jongeren uit lastig bemiddelbare groepen. Deze werkgevers worden ontheven van belemmerende werkgeverspremies. Deze plannen sluiten aan bij voorstellen van de landelijke PvdA over voortijdig schoolverlaten, stages en discriminatie op de arbeidsmarkt.