6 augustus 2007

Roze in het Blauw

Als lid van het stadsteam kun je van alles en nog wat oppakken en er iets mee doen. In dat kader besloot ik daarom de voorbereidingen van de Gay Pride te observeren. Na goedkeuring van de betreffende politiecommissaris kon ik met één van de politieteams van ‘Roze in het Blauw’ mee op hun café- en barronde. De opzet is dat iedere uitgaansgelegenheid (met een gay-signatuur) homonetwerk materiaal aangeboden krijgt: een ‘Roze in het Blauw’-informatieposter, een ‘regenboog’ sleutelhanger en een gadget dat roze en blauw ‘flikkert’ nadat het op een Nokia-gsm wordt geplakt. Inderdaad, een Nokia-gsm en geen ander merk, want daar zou het niet werken (een ietwat vreemde situatie!). Op de gadgets staat het homonetwerk-noodnummer onder twee lampjes die inderdaad gaan ‘flikkeren’ als je wordt gebeld.

Met een team van bureau IJ-tunnel werd er gestart bij de Stopera op de ‘Blauwe Brug’. De horecagelegenheden die rond 16.00 uur open gingen of al waren, werden bezocht. Tasje met inhoud werd aan de eigenaar of de barkeeper gegeven; de poster werd door iedereen geaccepteerd met de belofte dat die prominent zou worden opgehangen. Er werd een praatje gemaakt, de eventuele bargasten kregen ook wat gadgets en dan gingen wij naar een volgende bar. Na acht barretjes – een paar waren nog niet open – vond men het welletjes, want ‘s avonds rond acht uur zou het team weer op pad gaan. Aangezien dan precies hetzelfde zou worden gedaan, besloot ik die ronde niet mee te lopen.

De actie van dit politieteam is goed opgezet. Bedreigingen en/of aanvallen op homo’s kunnen mogelijk worden voorkomen nu de kans wordt geboden om het juiste noodhulpnummer (van de politie!) te gebruiken. Plus het feit dat men direct met politiemensen te maken krijgt die weten waar het overgaat en een juiste begeleiding kunnen bieden.

Het belangrijkste punt van deze actie was voor mij dat er bereidheid bestaat om aangifte te doen, zonder angstgevoelens en/of zelfopgeworpen drempels door eerder opgedane (negatieve) ervaringen met de politie of uit verhalen vanuit het homocircuit.

Homonetwerk politie Amsterdam-Amstelland
Binnen de politie Amsterdam-Amstelland bestaan verscheidene netwerken die zich richten op specifieke groepen. Eén van die netwerken is het homonetwerk "Roze in het Blauw". Dit netwerk behartigt de belangen van homo’s, lesbiennes en biseksuelen binnen en buiten de politie. Zo zijn de medewerkers van het netwerk onder andere aanwezig bij evenementen als Koninginnedag, 4 mei (kranslegging), 5 mei, Roze Zaterdag en de Gay Pride. Ook staan ze klaar voor mensen die aangifte willen doen van discriminatie e.d. wegens hun geaardheid. Ze bieden een luisterend oor, kunnen doorverwijzen of bemiddelen bij het doen van aangifte.

Waar kun je terecht?
Lastiggevallen, gediscrimineerd of mishandeld omdat je homo, lesbisch of biseksueel bent? Meld dat altijd bij de politie! Bel: 0900-8844. Praat je liever met een medewerker van de politie Amsterdam-Amstelland die affiniteit heeft met homo- of biseksualiteit? Bel dan het homonetwerk: (020) 559 5385 of mail: [email protected].