24 januari 2006

“Relschoppers onder dwang heropvoeden.”

Ouders van Marokkaanse kinderen die buurtbewoners stelselmatig treiteren en die niet willen meewerken aan een andere opvoeding van hun opstandige kroost, moeten in het uiterste geval worden gekort op hun kinderbijslag. PvdA-lijsttrekker in Amsterdam Lodewijk Asscher is het stelselmatige getreiter door jonge kinderen spuugzat en eist keihard optreden tegen de ouders.

Asscher wil de voornamelijk Marokkaanse ouders dwingen om hun ontspoorde kinderen in het gareel te krijgen. Dat betekent verplicht verschijnen op ouderavonden op school, Nederlands leren en verplicht mee naar de rechtbank als hun kind voor het hekje moet komen. En als het even kan moeten leraren vaker bij deze gezinnen over de vloer komen. Ouders die hardnekkig blijven weigeren hieraan mee te werken, mogen wat hem betreft worden gekort op de kinderbijslag. Niet als straf, maar als manier om te zorgen dat ouders gemotiveerd zijn om de kansen voor hun kind te vergroten.

Intolerantie
Net als stadsdeelvoorzitter Emile Jaensch (VVD) van Oud Zuid, waarin de Diamantbuurt ligt, vindt de PvdA-leider dat de recente gebeurtenissen daar laten zien dat niet alle oproer van Marokkaanse jongeren is terug te voeren op sociale achterstanden en discriminatie op de arbeidsmarkt.

Zo sneuvelden rond oud en nieuw van bijna veertig auto’s de ruiten, wordt een homopaar er al lange tijd stelselmatig weggepest en kreeg een joodse buurtbewoner stelselmatig verwensingen naar zijn hoofd en uiteindelijk een baksteen en een doos vuurwerk door zijn ruit.

“Er is daar een ondertoon van intolerantie jegens homo’s en joden. Dat is een vergiftigd gedachtegoed. Ik vraag me af waar die kinderen die denkbeelden vandaan halen. Wat gebeurt daar thuis, waar zijn die ouders en voeden zij hun kinderen wel goed op?”

Dwang
Welke antwoorden daarop ook komen, volgens Asscher is de tijd van vrijblijvendheid definitief voorbij. “Die kinderen moeten opgroeien in het besef dat gelijkheid niet onderhandelbaar is. De ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. En als zij hun kinderen niet opvoeden, dan doen wij het wel”, stelt hij. “Wat mij betreft mag je daarbij de mazen van de wet gebruiken om dwang toe te passen.”

Hoewel hij ervan overtuigd is dat de meeste ouders het beste willen voor hun kinderen moeten harde maatregelen, zoals in het uiterste geval een korting op de kinderbijslag, niet geschuwd worden. Om de ouders te helpen stelt Asscher zich voor de komende periode bovendien een zwaar doel. Binnen vier jaar moeten alle ouders van schoolgaande kinderen Nederlands spreken, om de kansen voor hun kinderen in Amsterdam te vergroten. Daarnaast, zo vindt hij, blijft het bittere noodzaak om de komende jaren verder te investeren in onderwijs, stages en het bieden van kansen.