Door Lian Heinhuis op 23 april 2021

Raadslid Lian Heinhuis wil nog meer actie tegen energiearmoede

Ons raadslid Lian Heinhuis wil meer actie tegen energiearmoede in Amsterdam. Daarom diende zij gisteren tijdens de behandeling van dit agendapunt een motie in waarin ze pleit voor meer proactieve energiecoaches in de stad die Amsterdammers adviseren hoe zij hun energierekening kunnen verlagen. De motie lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen. Lees hieronder haar inbreng terug: 

Voorzitter,

Energiearmoede is een groot probleem in Amsterdam. Het komt het meest voor in Nieuw-West, Zuidoost en Noord. We spreken van energiearmoede als mensen meer dan tien procent van hun inkomen kwijt zijn aan energielasten. Het is niet verrassend dat huishoudens met lage inkomens het meest te maken hebben met energiearmoede. Dit is problematisch omdat juist deze mensen al genoeg andere zorgen hebben. Een lagere energierekening zou voor hen daarom erg welkom zijn.

Gelukkig kennen wij in Amsterdam energiecoaches die Amsterdammers adviseren hoe zij hun energierekeningen kunnen verlagen. Dat kan gaan om het verbeteren van de woningkwaliteit waardoor de energielasten omlaag gaan, maar ook om hele simpele, praktische tips hoe je minder energie kunt gebruiken.

Tot op heden komen onze energiecoaches echter vooral op aanvraag van Amsterdammers in actie. Vooral Amsterdammers die de weg naar de gemeente goed kennen, maken er op dit moment daardoor gebruik van. Amsterdammers die al met veel problematiek kampen en dit dus niet op hun prioriteitenlijstje hebben staan, bereiken we op dit moment veel minder.

Daarom dient de PvdA een motie in om deze energiecoaches veel meer proactief de deuren langs te laten gaan in wijken waarvan we weten dat het risico op energie-armoede het grootst is. Op die manier hopen wij dat er veel meer Amsterdammers geholpen gaan worden en uiteindelijk de energie-armoede in de stad afneemt.

Lian Heinhuis

Lian Heinhuis

Wie ben je? Ik ben Lian Heinhuis, 35 jaar, ik werk als programmamanager bij een filantropisch fonds, ik woon sinds kort in Amsterdam-Oost en ben in september moeder geworden van een zoon. Sinds het najaar van 2020 ben ik raadslid namens de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Waarom houd jij van Amsterdam? Ik houd van

Meer over Lian Heinhuis