27 februari 2006

PvdA Westerpark: snelle straffen voor criminele jeugd.

Om het lik-op-stuk-beleid daadwerkelijk handen en voeten te geven stelt de PvdA voor om jongeren in Westerpark te laten vegen en prikken in die buurten waar zij rottigheid hebben uitgehaald.

De PvdA Westerpark zet alles op alles om jongeren te ondersteunen daar waar zij hulp nodig hebben. Daarom investeert de PvdA volop in zorg, sport, stages en opvang voor jongeren uit onze buurt. Er zijn ook jongeren die grenzen overschrijden met vernielingen, graffiti, hinderlijk gedrag en andere kleinere vergrijpen. Honderden jongeren in Westerpark komen hierdoor jaarlijks in aanraking met de politie. Slechts een klein deel hiervan wordt ook daadwerkelijk snel gestraft. Dit omdat er te weinig plekken zijn voor taakstraffen, of omdat er in de strafrechtsketen geen plaats is voor deze zgn. “kleine ergernissen”.

De PvdA Westerpark vindt dit geen goede zaak. Crimineel gedrag onder jongeren ontstaat veelal omdat zij denken dat het “stoer” is. Door jeugdcriminaliteit niet adequaat te bestraffen wordt dit gedrag niet ontmoedigd. Sterker, zodra een jongere over de schreef gaat en daardoor in contact komt met de politie zonder gestraft te worden, dan kan dit zelfs statusverhogend werken. In Westerpark kunnen er geen jongeren rondlopen met het idee dat “de politie ze niets maken kan”.

Aan deze situatie moet een einde komen en daarom wil de PvdA Westerpark snelle straffen in het stadsdeel gaan organiseren. Het idee is dat jongeren die voor kleinere vergrijpen in aanraking komen met de politie de keuze krijgen:

• Of er zullen juridische stappen worden ondernomen;
• Of er mag dezelfde week een straf uitgevoerd worden door te vegen of te prikken in die buurt waar de rottigheid is uitgehaald.

De PvdA Westerpark zal het initiatief nemen om hierover het overleg te starten met politie en Openbaar Ministerie. Ook zullen de noodzakelijke stappen worden ondernomen om als Stadsdeel de taakstraffen te organiseren. Bijvoorbeeld door de door het stadsdeel gesubsidieerde instellingen te stimuleren hun verantwoordelijkheid te nemen en binnen hun organisaties plekken te creëren voor de taakstraffen.

Op deze manier is de PvdA ervan overtuigd dat het “lik-op-stuk-beleid” daadwerkelijk tot stand kan komen. Daarnaast is het onze overtuiging dat zodra jongeren zichtbaar in de straten moeten vegen of prikken, er een krachtig signaal uitgaat dat het niet stoer is om te vernielen of overlast te veroorzaken.

Nadere informatie: Martien Kuitenbrouwer, lijsttrekker PvdA Westerpark, tel. 06-27051089