20 februari 2006

’PvdA-vrouwen gaan op pad: ‘Op de vrouw af’

De Amsterdamse vrouwentour is gestart en sluit aan bij de landelijke campagne “Stem op een vrouw”. Met het motto ‘Op de vrouw af’ gaan vrouwelijke PvdA (kandidaats) raadsleden van 20 februari tot 3 maart op een ‘women-only’ tour. Onder andere zullen de dames Amsterdammers ontmoeten op plekken waar geen enkele man toegang toe heeft.

Het doel van de tour “Op de Vrouw af” is aandacht vragen voor bijzondere projecten die zich speciaal op (allochtone) vrouwen richten. In de stad zijn er talloze netwerken en organisaties actief, die kleinschalig en onbekend zijn. De rode vrouwen gaan de komende dagen in gesprek met de vrouwen hierachter en zoeken gezamenlijk naar praktische oplossingen. Dat doen zij als volksvertegenwoordigers niet van achter hun bureau. Voor een scherper beeld van de problemen en voor de invulling van de PvdA -alternatieven gaan zij naar ‘de werkvloer’, om de ervaringen uit de praktijk van alledag vast te leggen. Daarnaast vragen zij aandacht voor de landelijke campagne “Stem op een vrouw” die op maandag 20 februari is gestart.

De rode vrouwen van de PvdA waaronder (kandidaats) raadsleden Manon van der Garde (32), Derya Kaplan (23), Peggy Burke (45), Charlotte Riem Vis (47), Jesse Bos (56) en de stadsdeelkandidaten sluiten aan bij deze landelijke campagne door de Amsterdamse vrouwentour ‘op de vrouw af’. Het doel van de Amsterdamse actie is volgens initiatiefnemer Manon van der Garde (vice-fractievoorzitter PvdA Amsterdam) aandacht te krijgen voor de actieve Amsterdamse vrouwen in maatschappelijke organisaties en in de politiek, én voor hun oplossingen voor de problemen in de stad. Ook hoopt Van der Garde dat, door allochtone vrouwen direct te benaderen, de tijd voorbij is dat mannen voor hun vrouwen gaan stemmen.

De komende 10 dagen grijpen de rode dames alle kansen aan om in contact te komen met vrouwen en meiden uit de stad. Zij zullen onder andere op bezoek gaan bij het moeder en kind centrum in Bos en Lommer, taallessen voor vrouwen in Zuidoost, werkloze jonge meiden in West, oudere dames in verzorginghuizen in het Centrum en ‘women only’ verkiezingsvoorlichtingen aan allochtonen vrouwen in Noord. De Amsterdamse vrouwen zullen elkaar ontmoeten op plekken waar geen man toegang toe heeft.

Achtergrond informatie:
Met het motto ‘Stem op een vrouw’ houdt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in samenwerking met tien gemeenten en politieke partijen, vanaf maandag 20 februari een 10-daagse campagne om meer vrouwen in de gemeenteraad te krijgen. Recent riep de minister Nederlandse mannen al op ‘om bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart op een vrouw te stemmen zodat de gemeenteraad een betere afspiegeling van de bevolking wordt’. Zie ook: www.emancipatieweb.nl.
• Van 6 tot 12 maart is het landelijke vrouwenweek
• Op woensdag 8 maart is het internationale vrouwendag

Voor meer informatie
• Manon van der Garde : 06-206.17472

PvdA Programma vrouwentoer: ‘Op de vrouw af’
(Het programma wordt de komende tijd steeds aangevuld. )

Het verzoek van de deelnemende organisaties is of de pers zich wil aanmelden bij de PvdA als er met de activiteiten meegegaan wil worden. Aanmelden via [email protected] of 020-5523477

• Maandag 27 februari, 11.00-13.00 uur
Bezoek moeder en kind centrum in Bos en Lommer, daarna aanwezig op de (verplaatste) markt

• Dinsdag 28 februari 7.30-10.00
Treinestafette, landelijke actie. Daarna aanwezig op het Centraal Station.

• Woensdag 1 maart, 10.00-12.00 uur
Gesprek met een vrouwen die een taalcursus volgen Zuid-Oost, daarna aanwezig op markt Ganzenhoef

• Donderdag 2 maart 09.45 Project Start en Run – vrouwen die rennen
buurthuis het Pluspunt

• Vrijdag 3 maart 16.00-17.30 uur
Bijeenkomst in Noord: overhandiging boekje over Turkse vrouwen, daarna aanwezig op winkelcentrum Boven ‘t IJ.

• Vrijdag 3 maart 22.00 – 24.00
Vrouwen cafe Vivelavie Café (Centrum)