21 april 2011

PvdA StopeRaad: Top600, Commissie Gunning, ouderenzorg

Commissie Gunning
Marjolein Moorman gaf dinsdag de officiële reactie van de PvdA-fractie op het rapport Gunning, dat onderzoek deed naar de zedenzaak rond Robert M. en het Hofnarretje. Een zeer pijnlijke zaak die vele ouders in verdriet en afschuw stortte. Het is lastig om nuchter te blijven bij het bespreken van een rapport over zo’n gevoelig onderwerp, maar het was nodig.

Want naast kritische noten die in het rapport gekraakt worden over toezicht en veiligheid in de kinderopvang, worden er volgens de fractie ook goede aanbevelingen gedaan. Zoals het ‘vier ogen-principe’, wat inhoudt dat er altijd twee werknemers in een kinderopvang aanwezig moeten zijn. Ook wil de PvdA-fractie niet dat het Rijk verder bezuinigt op de kinderopvang.

Top600
Maarten Poorter steunt het plan van burgemeester Van der Laan en Lodewijk Asscher om criminele jongeren aan te pakken, het zogenaamde ‘Top600’-plan. Maarten onderschrijft de doelen, maar heeft over de uitwerking wel een paar belangrijke ideeën.

Zo moeten ouders van de (vaak jonge) criminelen meer onder druk gezet worden om hun kinderen aan te pakken en zo ook te voorkomen dat jongeren hun oudere, criminele broers achterna gaan. Wat de PvdA-fractie betreft wordt de door de zoons veroorzaakte schade mede vergoed door de ouders. Nu ontsnappen de ouders nog te vaak aan die verantwoordelijkheid, vindt Maarten.

Daarnaast moet het Top600-plan ook sterker kijken naar de schuldenpositie van jongeren. Grote schulden door kosten van mobiel bellen en scooters drijven jongeren sneller de criminaliteit in. Daar moet een strengere controle en betere voorlichting op scholen voor komen.

Ouderenzorg
Peggy Burke steunt het plan van zorgwethouder Eric van der Burg om een grotere bemoeienis met de ouderenzorgorganisaties in de gemeente te organiseren. Tot nu toe heeft de gemeente weinig bevoegdheden waarmee het aan de knoppen kan zitten.

Maar met de afwenteling van bevoegdheden van de nationale overheden naar de gemeente toe – een gevolg van bezuinigingen – krijgt Van der Burg ook meer knoppen. En die wil de wethouder met instemming van Peggy gaan gebruiken om druk uit te kunnen oefenen op bijvoorbeeld Cordaan, waar nog veel moet gebeuren om grote misstanden op te lossen.