9 september 2005

PvdA in de gemeenteraad op 7 september 2005

Raadsverslag nr. 31 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.

In deze eerste vergadering na het zomerreces werden twee nieuwe raadsleden voor het CDA geïnstalleerd. Maurice Limmen en Henk Boes volgden de naar aanleiding van de fractiebudgetten affaire afgetreden raadsleden Lucy Spee en Jeroen de Graaf op.

Naast enkele mondelinge vragen en interpellaties stond slechts een klein aantal onderwerpen op de agenda. Na enige vooral technische onderwerpen werd onder meer over het Taxi Actieplan gesproken en over een plan van GroenLinks voor het organiseren van coalitieverkiezingen. Dit laatste idee kreeg weinig steun in de gemeenteraad.

Jaarplannen raadsgriffie, rekenkamer en ombudsman
De gemeenteraad besloot de jaarplannen voor 2006 van de raadsgriffie, de ombudsman en de rekenkamer vast te stellen en naar het college door te geleiden. Het college kan de jaarplannen dan bij de voorbereiding van de begroting 2006 betrekken en verwerken in de ontwerpbegroting die in het najaar aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Taxi Actieplan
PvdA-woordvoerder Auke Bijlsma merkte bij de bespreking van het Taxi Actieplan op dat de gemeente in ieder geval iets doet om de in Amsterdam buitengewoon ernstige effecten van de jaren geleden door VVD-minister Jorritsma ingezette taxi-liberalisering enigszins te bestrijden. ‘Het is slecht voor Amsterdam dat dit het visitekaartje is van de stad voor bezoekers en toeristen die bijvoorbeeld aankomen op Amsterdam Centraal’, aldus Bijlsma. Sinds kort is op het Centraal Station in ieder geval enige orde geschapen door de inzet van enkele toezichthouders en het plaatsen van een slagboom. Maar ook Amsterdammers die een taxi nodig hebben moeten keus hebben en kunnen rekenen op een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Auke Bijlsma zei verder dat aanpassing van de landelijk regelgeving door de regering natuurlijk noodzakelijk is, maar dat het goed is dat Amsterdam in de tussentijd doet wat het kan.