Door Marjolein Moorman op 30 mei 2014

PvdA: grote zorgen om geplande verkoop aula begraafplaats Vredenhof

De PvdA Amsterdam maakt zich grote zorgen om de geplande verkoop van de aula van begraafplaats Vredenhof. Daarom heeft fractievoorzitter Marjolein Moorman hier vandaag vragen over gesteld. Moorman: ‘Deze prachtige aula vervult al 120 jaar een belangrijke functie. Voor veel Amsterdammers zou het eventuele verdwijnen hiervan een grote klap betekenen. Daarom wil ik van het college horen of er nog mogelijkheden zijn de aula te behouden en of nabestaanden hierin zelf een rol kunnen vervullen.’

In verschillende media (dichtbij.nl & AT5) is onlangs bericht over de onvrede onder nabestaanden over de aankondiging door uitvaartonderneming PC Hooft (PC) om de aula van begraafplaats Vredenhof te verkopen. Al 120 jaar worden in de aula uitvaartdiensten gehouden. Hier komt volgens PC vanaf 1 juli een einde aan.

Nabestaanden vrezen aantasting van het karakter van de begraafplaats als de aula een andere functie krijgt. Ook hebben een aantal Amsterdammers reeds een graf gekocht in de veronderstelling dat de uitvaart gepaard zou gaan met een dienst in de aula.

Nabestaanden en belanghebbenden hebben zich ook gestoord over de wijze van communiceren door de PC en de termijn waarop de sluiting van de aula is aangezegd.

De PvdA is van mening dat de omgeving en uitstraling van een begraafplaats belangrijk zijn voor de nabestaanden of voor degene die bij leven reeds een graf kiest en koopt. De PvdA zou graag zien dat de PC en de nabestaanden met elkaar in gesprek gaan om een oplossing te vinden voor de aula. Hiervoor is dan in ieder geval een pas op de plaats nodig om partijen voldoende tijd te geven om de alternatieven uit te werken.

De PvdA heeft inmiddels signalen ontvangen dat nabestaanden en overige Amsterdammers bereid zouden zijn om het gebouw van de aula zelf te kopen zodat gebruik als aula kan worden voortgezet. Hiervoor moet partijen dan wel tijd worden gegund.

Lees hier de vragen die ik stelde in de Gemeenteraad.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman