Door op 30 juni 2017

Blog Dennis Boutkan: ‘GVB top op matje bij College over topsalaris’

Dit was het prima resultaat van het spoeddebat dat ik samen met GroenLinks in de gemeenteraad voerde over het Collegebesluit om akkoord te gaan met het topsalaris en de herbenoeming van de directeur Financiën bij “ons” GVB. De stad Amsterdam is 100% aandeelhouder. Ik ben blij met de uitkomst van het debat en de steun van de SP en PvdO in de strijd tegen topsalarissen bij publieke organisaties. Het Parool schreef er dit stuk over.

De raad nam onze motie met Groen Links aan. Het College moet snel in gesprek met de Raad van Commissarissen van het GVB over de topsalarissen. En terecht, want vorige week heb ik met verbijstering kennis genomen van het Collegebesluit om akkoord te gaan met de herbenoeming. Het GVB heeft op dit moment drie directeuren die allemaal boven de Wet Normering Topinkomens 2 (WNT-2) zitten van €181.000. De huidige directeur Financiën heeft een jaarsalaris van € 210.000.

Ik vind dat er echt iets mis is met het moreel kompas van de GVB top. Het is iedere keer opnieuw raak. Dit zijn graaisalarissen. Het GVB is een publieke organisatie die betaald wordt met belastinggeld. De GVB top moet zich iets aantrekken van de publieke discussie over topsalarissen. De GVB directie heft wel lijnen op, maar beloond zichzelf rijkelijk. Dit is niet uit te leggen aan de reiziger en het GVB personeel. Samen met Rutger Groot Wassink van GroenLinks schreef ik er een opinie over in Het Parool: ‘Top GVB mist moreel besef’.

Voor ons was dit gedoe over het topsalaris reden om het spoeddebat in de raad aan te vragen met verantwoordelijk wethouder Ollongren van ‘Deelnemingen’. De Raad van Commissarissen (RvC) weigert de gemeentelijke regels op te volgen over de beloning van directies bij onze deelnemingen. Ik vind dat stuitend. Het College had nooit moeten instemmen met deze herbenoeming. Dit gaat in tegen de afspraken die met de Amsterdamse gemeenteraad zijn gemaakt. Bovendien trekt Hans Bakker, de voorzitter van de RvC, zich weinig aan van de maatschappelijke onrust. Eerst heeft hij de discussie in de raad weggezet als ‘politiek’ en recentelijk als ‘ketelmuziek’. Hij begrijpt blijkbaar niet wat hij had moeten doen om de topbeloning te matigen. Het is gewoon slecht beleid en een slecht teken naar het personeel, de reiziger en ons als aandeelhouder.

Ik ben blij dat wethouder Ollongren Hans Bakker op het matje roept. De stad is 100% aandeelhouder, dus de wethouder mag best haar spierballen laten zien in deze belangrijke kwestie.

Waar ben je naar op zoek?