PvdA en VVD: er is meer actie nodig tegen horloge-berovingen

Door Sofyan Mbarki op 28 juni 2019

Bijna iedere week wordt er wel een Amsterdammer beroofd van zijn of haar horloge of juwelen. Dit gebeurt meestal op een brute en hardhandige wijze. Naast de materiele schade is daardoor de fysieke en mentale schade bij slachtoffers enorm groot. Dit steeds groter wordende probleem past niet bij de veilige stad die Amsterdam wenst te zijn. Daarom vraagt onze fractievoorzitter Sofyan Mbarki vandaag samen met Marianne Poot, fractievoorzitter van de VVD, het college om een (Europese) database met serienummers van gestolen horloges en juwelen te initiëren.

“Dit probleem lossen we namelijk niet op met alleen meer handhavers of politieagenten ,” aldus Mbarki. “Het vraagt om innovatieve maatregelen. Door bijvoorbeeld zo’n database met serienummers van gestolen horloges en juwelen te initiëren, ontmoedigen we de doorverkoop en bespoedigen we de opsporing. Ik vraag het college om zich hiervoor in te spannen en hierin samen op te trekken met het OM, het ministerie van Veiligheid & Justitie én de Europese commissie.”

Vooral die laatste partij is volgens Mbarki essentieel om dit probleem het hoofd te bieden: “Alle grote steden in Europa hebben helaas te kampen met bendes die uit zijn op dure horloges en juwelen van onschuldige bewoners en toeristen. De doorverkoopmarkt is ook internationaal en dus stopt het probleem niet bij de grens bij pak ‘m beet Abcoude. Internationale samenwerking en dus een database op Europees niveau is in onze ogen noodzakelijk om dit fenomeen uit de wereld te helpen. Iedereen moet in Amsterdam veilig met zijn of haar spullen over straat kunnen.”

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, Lid van de Raad van Toezicht van het Regio College, Trainer/Adviseur onder andere in het onderwijs, tevens lid van de  Raad van Advies van de  Politieacademie en voormalig teammanager op het Calvijn College. “Als geboren Amsterdammer zet ik mij in voor een stad waar iedereen

Meer over Sofyan Mbarki