30 augustus 2004

PvdA: democratisch zwart gat bij aantrekken korpschef

In het programma Netwerk werd duidelijk dat de burgemeester inzake de benoeming van de nieuwe korpschef Welten gehandeld had binnen de ruime kaders die daaromtrent door de minister van Binnenlandse Zaken zijn gesteld. Ook werd duidelijk dat noch de Amsterdamse gemeenteraad, noch de gemeenteraad van een der andere regiogemeenten, noch de Tweede Kamer directe of indirecte controle uitoefent op dergelijke beslissingen. In dit kader kan gesproken worden over een ‘democratisch zwart gat.’
(zie onderaan deze pagina de raadsvoordracht in WORD
Ook het persbericht vindt u onderaan)

Lodewijk Asscher stelt daarom het college voor te besluiten:
– Dat de burgemeester de gemeenteraad voortaan actief vooraf dient te informeren over de beslissingen die hij in zijn hoedanigheid als korpsbeheerder neemt voor zover het gaat om voor de gemeente Amsterdam ingrijpende beslissingen. Daarbij wordt de raad in de gelegenheid gesteld zijn bedenkingen en bezwaren kenbaar te maken. De burgemeester dient op eventuele bezwaren en bedenkingen gemotiveerd te reageren. Als ingrijpende beslissingen zijn in ieder geval aan te merken:
i. de benoeming van de korpschef
ii. vergaande veranderingen in strategie, werkwijze en prioriteiten van het korps
iii. vergaande veranderingen in de organisatie, districtsindeling en personele opbouw van het korps.
– Dat indien het belang van de gemeente of het korps dat vergt, informatieverstrekking ook in vertrouwen aan de raadscommissie voor algemene zaken kan plaatsvinden.

zie bijgevoegd persbericht