20 oktober 2010

PvdA: ‘Betrek Amsterdammers meer bij stad’

De Amsterdamse raad is vanmiddag begonnen aan de Algemene Beschouwingen voor de begroting 2011. Voor de PvdA staan daarbij drie thema’s centraal: veiligheid, zorg en het voorkomen van verdere polarisatie. Daarnaast pleitte fractievoorzitter Frank de Wolf pleitte voor een kleinere, meer betrokken en actieve overheid. De PvdA wil de betrokkenheid van burgers vergroten door ze te actief te betrekken bij de keuzes waar de stad voor staat, bij de uitvoering en de beoordeling daarvan.

De PvdA wil dat Amsterdam veiliger wordt door de inzet van dna-spray, extra politie inzet en uitbreiden cameratoezicht en preventief fouilleren waar nodig. Ook wilde de Wolf van de burgemeester weten wat hij gaat doen om de recente geweldsgolf in de stad terug te dringen.

De PvdA vindt dat de zorg meer aandacht zou moeten krijgen in de hervormingsagenda van dit college. De Wolf: ‘ Er mist in deze begroting een concrete aanzet op dit vlak. Dat baart ons zorgen. De PvdA wil de komende weken meer duidelijkheid over die aanpak. Het onderdeel zorg in de hervormingsagenda vergt meer aandacht juist omdat onder moeilijke omstandigheden de structuur ervan moet worden vernieuwd en versterkt.’

De PvdA maakt zich zorgen over de toenemende polarisatie in Amsterdam. De Wolf: ‘De Amsterdamse samenleving raakt meer en meer verdeeld. Het bouwen van bruggen lukt niet meer, wantrouwen, afgunst, angst zijn er voor in de plaats gekomen.’ Amsterdam moet dat vertrouwen terugwinnen. Dat kan door burgers beter te betrekken bij besluitvorming, door op een rechtvaardige manier te bezuinigen en door daar draagvalk voor te creëren.

Financieel woordvoerder Arco Verburg pleitte voor een moment om halverwege volgend jaar de lopende begroting bij kunnen stellen. Verburg: ‘De PvdA wil zich actief bemoeien met de lopende begroting. Hoe gaat het met de bezuinigingen, hoe zijn de ontwikkelingen in het Vereveningsfonds, wat gaat er uit Den Haag op ons afkomen? Daarom willen wij halverwege volgend jaar een moment om bij te kunnen stellen en de raad te laten besluiten over de zogenaamde actualisatie.’

Verder wil Verburg een ambitieuzere inzet van het Amsterdams Investeringsfonds (AIF). De PvdA wil een duurzaam rendement van het geld dat de gemeente met de verkoop van NUON binnenkreeg. De nog te verwachten NUON-gelden wil de PvdA direct in het AIF storten. De ene helft van dit fonds moet wat de PvdA betreft worden gebruikt om rendement te maken, de andere helft voor projecten met een hoog maatschappelijk rendement.