24 februari 2006

Post: “het gaat om kinderen en de toekomst”

Tijdens het lijsttrekkers debat in Amsterdam Noord sprak Rob Post over zijn contacten met allerlei mensen en instellingen uit noord en de ideeën die de PvdA daaruit gehaald heeft. Noord moet volgens hem de komende periode door ontwikkeling inzetten op de jeugd, werk en samenhang.

Amsterdam Noord is volop in ontwikkeling en dat is volgens Rob Post geweldig om de kansen en problemen van de komende vier jaar tegemoet te treden. De jeugd heeft de toekomst en daarom wil hij alles inzetten om de jeugd werk en perspectief te geven. Daarom moet noord zich ook ontwikkelen. Daarom moeten we bouwen aan de Noord-Zuidlijn. Bouwen aan het realiseren van werk, door het aantrekken van (creatieve) bedrijven. Bouwen aan woningen om de jeugd ook in de toekomst een huis te geven.

Momenteel dreigt de jeugd al op 2-jarige leeftijd ingedeeld te worden voor de toekomst. Voorschoolse educatie voor kansarme allochtonen, peuterspeelzalen voor kinderen van blanke ouders die weinig verdienen en de kinderopvang voor de kinderen met rijkere ouders. De PvdA onder leiderschap van Rob Post wil daar beginnen aan de toekomst van onze jeugd. Jonge kinderen moeten kansen hebben en krijgen. Gelijke kansen voor alle kinderen en dus geen financiële blokkades voor ouders om die kansen te geven.

De werkloosheid onder jongeren in noord is veel te groot. Stadsdeelvoorzitter Rob Post begint in het voorjaar met het ‘uitzendbureau dat overheid heet’. Heel concreet betekent dat dat hij in 2010 alle jongeren tussen de 17 en 27 jaar een baan garandeert. “We beginnen met 100 jongeren in Nieuwendam, maar gaan uiteindelijk ruim 1000 jongeren een baan geven”, aldus Post. In samenwerking met een uitzendbureau worden deze banen gecreëerd in het bedrijfsleven en bij het stadsdeel. Iedereen die wil werken krijgt een baan voor het minimumloon.

Bij alle bouwplannen moeten nog steeds sociale huurwoningen komen, maar duurdere woningen zijn goed om ruimte te bieden op de woningmarkt. In noord zijn nog veel te weinig woningen voor de middeninkomens en daarom moet voor hen gebouwd worden. Zij maken dan goedkope woningen vrij voor mensen die dat echt nodig hebben. Daar behoren onze jongeren, maar ook ouderen onder.
Noord is trots op zichzelf en gaat een goede toekomst tegemoet als het aan de PvdA ligt. Noord is veilig, wordt steeds schoner en steeds levendiger. Noord moet zich daarom niet afsluiten, maar letterlijk en figuurlijk de brug slaan met de rest van de stad. Samenhang groeit door perspectief voor iedereen.