11 februari 2006

Peiling: Asscher en Aboutaleb beste politici

Vlak voor het einde van deze collegeperiode werden Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher als de beste politici van Amsterdam gekozen. De twee PvdA’ers werden geroemd door hun heldere taal. 50 respondenten hadden zich uitgesproken. AT5 houdt jaarlijks een enquête onder prominente Amsterdammers over de lokale politiek. De ondervraagden zijn allemaal Amsterdammers die vanuit verschillende sectoren zoals het bedrijsleven, onderwijs, cultuur, zorg en veiligheid, betrokken zijn bij de gemeentepolitiek. De slechtste wethouder werd Hannah Belliot. De slechtste raadsleden waren vader en zoon Bakker.

Ahmed Aboutaleb (Werk en Inkomen en Onderwijs) is met 30 stemmen verkozen tot de beste wethouder. Mark van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur) volgt op eerbiedige afstand met 5 stemmen.

De wethouder wordt gezien als een van de grootste kanshebbers, voor het geval er in Amsterdam burgemeestersverkiezingen zouden komen.

Over het optreden van het College van B&W zijn de 50 respondenten van de enquête niet laaiend enthousiast: weifelend en weinig spraken van eenheid. Slap, en geen toekomstvisie zijn andere typering voor het College. Het eindoordeel is, dankzij de leiding van burgemeester Cohen, net voldoende: 6,5.

Het beste raadslid is volgens de AT5-enquête Lodewijk Asscher. Hij was vorig jaar ook al de beste.

Asscher spreekt duidelijke taal, hij houdt stadsbelang in de gaten en geeft die prioriteit boven de belangen van de partij, hij is goed politicus. Zijn opstelling tijdens bonnetjesaffaire was goed en duidelijk. Hij loopt stad en land af om het volk te horen