13 december 2005

Parkeerbeleid: armoedige schreeuw van de VVD om aandacht

Politiek Peil: briefwisseling 6 over het parkeerbeleid
Brief van Eric van der Burg

Beste Lodewijk,

De laatste raadsvergadering is gesproken over de parkeertarieven. Zoals altijd wilde Groen Links deze weer verhogen; als er één partij een sport lijkt te maken van automobilist pesten dan is het Groen Links wel.

Tot onze verbijstering was de PVDA, in meerderheid, ook voor het verhogen van de parkeertarieven. Oké, we wisten dat jullie voor hogere parkeertarieven zijn dan wij, maar in de commissie verkeer waar de voorstellen werden besproken leken de voorstellen van Groen Links geen steun te krijgen.

En terecht, want het nog verder verhogen van de parkeertarieven dient geen doel en heeft grote nadelige gevolgen voor de Amsterdammers. Als je naar Almere verhuisd bent omdat je in Amsterdam geen betaalbare woning kon kopen, je hebt een laag inkomen,en je wilt een middagje bij je moeder op visite dan kost je dat in het centrum van Amsterdam al snel 20 euro ( 45 gulden!). Dat kunnen sommige mensen gewoon niet betalen.
Als je kunt kiezen tussen winkelen in Amsterdam of in één van de ons omliggende steden dan is het winkelen alleen al door de parkeertarieven bij ons veel duurder; en de middenstanders betalen met lagere omzetten de prijs. Werkgevers in bijvoorbeeld de zorg, merken bij het werven van personeel dat mensen kiezen voor werk buiten de stad vanwege het betaald parkeren.

Natuurlijk kan niet iedereen met de auto de stad in, daarom willen wij ook parkeergarages aan de rand van de stad en rondom de singelgracht. En ja betaald parkeren werkt, het leidt tot minder auto’s in de stad, maar het slaat door, zie de voorbeelden hier boven.
Ongetwijfeld zul je een verhaal hebben waarom de VVD het fout heeft. Maar leg nu eens aan de Amsterdammers, die het zat zijn dat de parkeertarieven steeds maar verder omhoog gaan, uit waarom ze fout zitten. Leg nu eens uit waarom je eigen fractiegenoot Auke Bijlsma (die wel tegen het verhogen is) het fout heeft.

De parkeertarieven moeten de komende jaren niet verder omhoog. Er moeten meer parkeergarages komen.

Laten we de Amsterdammers en hun gasten helpen en niet nog verder belasten.

Met vriendelijke groet,

Eric van der Burg


Antwoord van Lodewijk

Beste Eric,

Wethouder Marc van der Horst (VVD) stelde voor de parkeertarieven in de stad stapsgewijs te verhogen. Niemand vindt het leuk om te betalen voor een parkeerplaats, maar iedereen begrijpt dat het nodig is om de stad bereikbaar te houden. Het lijkt wel of je bent vergeten wat voor chaos het in Amsterdam was voor de invoering van het betaald parkeren.

Schijnbaar vanwege de verkiezingen in maart heeft van der Horst nu voorgesteld de verhoging van 10 cent dit jaar te annuleren. De kans is groot dat hij volgend jaar de tarieven met 20 cent zou verhogen. Dat vind ik volksverlakkerij. Valse beloften waar de Amsterdammer niks aan heeft. Daarom steunen we groenlinks in hun voorstel om het college van B&W aan de gemaakte afspraken te houden. Maar het zal je genoegen doen dat de verhoging – als jouw fractie op tijd is – niet doorgaat.

De hoge tarieven in het Centrum zijn met steun van de VVD en onder leiding van een VVD wethouder tot stand gekomen. Daarom vind ik je klagerige toon wat ongeloofwaardig. Het is waar dat het voor middenstanders een groot nadeel is, dat er voor parkeren betaald moet worden. Hier en daar lossen we dit op door blauwe zones. Maar let wel: als je geen geld rekent voor parkeren komt er geen auto de stad meer in. Voor schaarse werknemers in zorg en onderwijs moet je durven kijken naar extra parkeervergunningen. Maar het blijft lastig, en daar verandert deze verhoging van 10 cent niets aan.

Maar laten we het iets moeilijker maken. Waarom durft de VVD de mensen niet te wijzen op alternatieve mogelijkheden? Het openbaar vervoer! We moeten er voor zorgen dat de stad toegankelijk blijft voor bewoners en bedrijven. Dat betekent dat niet iedereen tegelijk met een auto naar het centrum kan. Onnodig autoverkeer moet worden teruggedrongen. De ruimte ontbreekt simpelweg. De VVD moet wakker worden en zich realiseren dat er meer is dan de auto.

En kom nou niet aan met die slappe slogan “autootje pesten”. Het gaat erom dat we op een verantwoorde en eerlijke manier omgaan met de ruimte. Jullie reactie op de plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren vertoonde ook al zo’n asfaltkramp. Op plekken met veel verkeer hebben kinderen 40% minder longinhoud Eric. Zullen we het daar ook even over hebben?

Een leefbare stad betekent dat er ook ruimte moet zijn voor groen, voor spelende kinderen,
voor fietsers en trams. De auto hoort er gewoon bij in de grote stad maar jouw plotselinge aandacht voor de parkeertarieven die we al jaren samen vaststellen beschouw ik als een armoedige schreeuw om verkiezingsaandacht.

Hartelijke groet,
Lodewijk Asscher