9 januari 2006

Nieuw Stadsdeelkantoor in Osdorp nodig?

Allereerst zijn wij zeer verrast door de projectleider van centrum Nieuw-West die in zijn enthousiasme al meteen praat over een stadsdeelkantoor dat voor meerdere stadsdelen gaat fungeren. In zijn beeld is het Osdorpplein behalve winkel- en uitgaansgebied voor de regio ook maar meteen het bestuurlijk hart van de westelijke stadsdelen. Dit lijkt veel op de huid verkopen voor de beer geschoten is.

Het dagelijks bestuur heeft nog niets besloten want er is afgesproken om voor de verkiezingen in 2010 met voorstellen te komen. Natuurlijk moet je vooruitzien, maar nu bepalen dat alle functies in Osdorp moeten komen zonder daarbij de wens van bewoners of politiek gepeild te hebben getuigt van verregaande arrogantie. De PvdA Osdorp is daar tegen.

Wij willen de discussie over een eventueel nieuw stadsdeelkantoor voeren op basis van goede argumenten. In dat opzicht zal de PvdA het dagelijks bestuur houden aan haar toezegging dat de plannen over Osdorp Centrum eerst voorgelegd moeten worden aan de raad voordat tot uitvoering wordt overgegaan. Het lijkt er sterk op dat bewoners eigenlijk niet worden geacht mee te denken, maar straks ja of nee ’mogen’ zeggen tegen een uitgewerkt plan. Raad en bewoners willen echter wel meedenken en meedoen. De PvdA met de meerderheid van de raad, heeft aangegeven dat de zorgflat niet mag wijken voor een nieuw stadsdeelkantoor. Vervolgens moeten wij constateren dat het dagelijks bestuur met volle kracht haar plannen doorzet. Wil dit bestuur eigenlijk wel luisteren naar de raad?

Het bouwen van gebouwen en woningen in Osdorp juicht de PvdA toe, maar het gaat niet alleen om stenen stapelen. Ook het beeld speelt een rol en nog belangrijker de sociale pijler. Nu is het zo dat op het eind middelen bijeen geschraapt moet worden om welzijnsvoorzieningen toe te voegen aan gebouwen. Dat betekent dat wordt gebouwd zonder ziel. Als onder het mom van ’Brede School’ een locatie wordt neergezet die dat etiket niet verdient omdat uit geldgebrek alleen ruimte is voor een peuterspeelzaal (de Ichtus), dan houden we ons zelf voor de gek. Het is immers al jaren gebruikelijk om een peuterspeelzaal te koppelen aan scholen zonder het Brede school etiket. Het doet sterk denken aan ’oude wijn in nieuwe zakken’.

Kortom waar zijn we dan mee bezig: gaan we voor kwantiteit of voor kwaliteit? Natuurlijk wil de PvdA Osdorp goede woningen voor de bewoners, goede brede scholen en goede voorzieningen, maar ’goed’ zit niet alleen in het aantal maar vooral in de kwaliteit. Gebouwen zonder welzijnsfaciliteiten zijn als lege omhulsels zonder ziel. En dat willen wij niet in Osdorp.
Besteed het geld liever aan woningen of gebouwen met meerwaarde voor de bewoners en de gemeenschap in plaats van aan prestigieuze complexen. Laat bewoners en raad
meedenken en meedoen!

Meer informatie bij Achmed Baâdoud, fractievoorzitter PvdA Osdorp, 06 27047054