24 oktober 2005

Milieu, Water en Groen: bewust schoner

Uitgangspunten
De gemeente heeft een voorbeeldfunctie. Zij stimuleert de ontwikkeling van milieuvriendelijke projecten en het terugdringen van energie- en watergebruik. De aanwezigheid van voldoende groen en blauw (water) van hoge kwaliteit in de directe omgeving van de woningen is essentieel voor de leefbaarheid van de buurt. De luchtverontreiniging in Amsterdam is ernstig en bedreigt de gezondheid. Alle mogelijke stappen om dit terug te dringen moeten worden overwogen.

Actiepunten
• Bij de aanpak van de luchtverontreiniging zijn de prioriteiten: invoering van een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur op de ringweg en andere snelwegen; geen vergunningen meer voor taxi’s die op diesel rijden; schone auto’s voor GVB en stadsreiniging (aardgas, waterstof of elektrisch); en terugdringen van vrachtvervoer. Het aantal autodeelprojecten in de stad wordt uitgebreid.

• De gemeente gaat de burgers beter infomeren over de luchtverontreiniging door deze op meer plekken te meten en de meetgegevens breed bekend te maken. Er komt meer voorlichting aan Amsterdammers over wat ze zelf kunnen doen om de luchtverontreiniging te verminderen.

• Rondvaartboten worden verplicht binnen 5 jaar over te stappen op elektrische aandrijving. Schepen met schonere motoren krijgen korting op de havengelden. Schepen dienen in de haven walstroom te gebruiken.

• Er komt een plan van aanpak voor de invoering van duurzame energie en de gemeente voert deze uit, met als doel dat in 2010 minimaal 10 procent van het totale energiegebruik in Amsterdam duurzaam is. Bij minimaal 10 procent van alle bedrijven worden de komende vier jaar energiebesparingscans uitgevoerd. De gemeente bevordert in samenwerking met de stadsdelen de uitvoering van hierbij voorgestelde maatregelen tot energiebesparing. Waar mogelijk wordt stadsverwarming ingevoerd.

• Er moet zuiniger omgegaan worden met water. Behalve voorlichting aan burgers en het plaatsen van watermeters gaat de gemeente ook waterbesparingsprogramma’s opstellen voor de eigen diensten.

• Een duurzame economie is gediend bij het terugdringen van onnodig vervoer van producten. Daarom stimuleert Amsterdam de samenwerking tussen de stad en de boeren in Noord-Holland.