16 februari 2006

Marres boos op Griffith vanwege keuze voor Microsoft

Uit de Telegraaf:
Wethouder onder vuur om keuze voor Microsoft.

De gemeente Amsterdam heeft volgens de PvdA totaal geen capabele ambtenaren in dienst om het miljoenencontract voor de eigen nieuwe software te beoordelen. Daardoor is Amsterdam voor haar computernetwerk gedwongen opnieuw met Microsoft in zee te gaan.

“De ambtenaren zijn niet voldoende gekwalificeerd om deze materie te beoordelen”, foeterde PvdA-woordvoerder Herman Marres gisteren tegen wethouder Laetitia Griffith.

De gemeenteraad eiste drie jaar geleden dat bij de aanschaf van nieuwe software voor de 18.000 ambtenaren ook goedkope alternatieven voor beter gebruik door alle Amsterdammers worden vergeleken, zoals open source.

“Maar met die eis voor nieuwe software is na drie jaar nog niet eens een begin gemaakt. Een schande”, aldus Marres, gesteund door een raadsmeerderheid. “Een opeenstapeling van missers. Amsterdamse basisscholen zijn al verder dan de gemeente.”

Volgens wethouder Griffith is Amsterdam er na drie onderzoeken “nog niet rijp voor”, zijn er miljoenenrisico’s en is de verlenging van het contract met Microsoft onvermijdelijk.

De gemeenteraad eist nu op 1 maart toch dat wethouder Griffith Amsterdam naar andere leveranciers dan Microsoft leidt.