25 mei 2022

Marjolein Moorman, Sofyan Mbarki en Hester van Buren kandidaat-wethouders PvdA Amsterdam

Marjolein Moorman, Sofyan Mbarki en Hester van Buren zijn door de fractie van de PvdA Amsterdam voorgedragen als kandidaat-wethouders voor de gemeente Amsterdam. Het drietal wordt in de raadsvergadering van 1 juni voorgedragen aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Marjolein Moorman
Marjolein Moorman (48) is kandidaat-wethouder namens de PvdA voor de portefeuilles Onderwijs, Armoedebestrijding en Jeugdzorg en gaat hiermee op voor haar tweede periode als wethouder. Daarvoor was zij acht jaar lang raadslid in Amsterdam, waarvan een groot deel als fractievoorzitter. Het raadslidmaatschap combineerde zij met een baan als universitair hoofddocent politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Moorman is geboren in Wassenaar en kwam als student communicatiewetenschappen naar de hoofdstad. Samen met haar partner en twee dochters woont zij op dit moment in Amsterdam-Oost. Als lijsttrekker van de PvdA maakte zij op 16 maart met 9 zetels de partij voor het eerst in acht jaar weer de grootste van Amsterdam. 

Marjolein Moorman: “In zowel mijn tijd als raadslid als in de afgelopen vier jaar als wethouder heeft de strijd voor gelijke kansen centraal gestaan bij alles wat ik doe. Ik vind het een enorme eer dat ik dit de komende jaren voort mag zetten. Door de zware en onzekere tijd waar wij als stad doorheen gaan, wordt deze strijd nog relevanter. Gelukkig zie ik dagelijks hoeveel solidariteit en veerkracht de stad kent. Samen met al die Amsterdammers wil ik gaan strijden voor het beste onderwijs, tegen armoede en schulden en voor toegankelijke jeugdzorg op maat voor ieder kind die dat nodig heeft.”

Sofyan Mbarki
Sofyan Mbarki (37) is kandidaat-wethouder namens de PvdA voor de portefeuilles Economische Zaken, MBO, Sport, Jongerenwerk en Aanpak Binnenstad. Hiervoor was hij acht jaar lang raadslid waarvan de laatste vier jaar fractievoorzitter. Sofyan Mbarki is geboren in de Marathonbuurt in Zuid vanuit waar hij al snel verhuisde naar Amsterdam Nieuw-West, het stadsdeel waar hij nu nog steeds woont samen met zijn partner en drie zonen. Tijdens zijn studie Economie werkte hij een tijd als docent in de jeugdgevangenis. Na zijn studie werd hij docent Economie op het Hervormd Lyceum West en later op het Calvijn College. Op die laatste school was hij ook zes jaar lang lid van het Managementteam. De afgelopen jaren gaf Mbarki trainingen aan bedrijven en organisaties op het gebied van Diversiteit & Inclusie en zat hij in de Raad van Toezicht van het Regiocollege en in de Raad van Advies van de Politieacademie.  

Sofyan Mbarki: “Als geboren en getogen Amsterdammer vind ik het een enorme eer om voorgedragen te worden als wethouder van onze stad. Al mijn hele leven strijd ik tegen ongelijkheid en voor meer perspectief voor onze jongeren in de stad. De portefeuilles die ik als wethouder mag gaan doen, lenen zich perfect om die strijd voor te zetten. Ik kijk er enorm naar uit om samen met Amsterdammers, ondernemers en maatschappelijke organisaties te gaan werken aan een leefbare stad met een diverse en eerlijke economie, waar MBO-opleidingen aansluiten op de arbeidsmarkt en waar iedereen de kans krijgt om op zijn niveau te sporten en te bewegen.”

Hester van Buren
Hester van Buren (56) is kandidaat-wethouder namens de PvdA voor de portefeuilles Financiën, Personeel & Organisatie en Lucht- en Zeehaven. Van Buren is op dit moment nog voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Rochdale. Ook is zij voorzitter van het doorbraakteam Veiligheid, Openbare Ruimte en Wonen bij de alliantie Zuidoost (Masterplan) en Voorzitter van de Raad van Toezicht SOVO Progresso. Daarvoor werkte zij onder andere als Directeur Wonen bij woningcorporatie Stadgenoot en als Directeur Woondiensten bij de Algemene Woningbouwvereniging Amsterdam. Van Buren werd geboren in Sneek en woont op dit moment met haar partner in Amsterdam-Noord. Samen hebben zij vier kinderen die ook allemaal in Amsterdam wonen.

Hester van Buren: “Ik vind het een enorme eer en ben trots op mijn voordracht als wethouder financiën van Amsterdam. Amsterdam is een geweldige, diverse stad met een groot sociaal karakter waar ik met veel plezier woon en al heel lang werk. Vanuit mijn rol als wethouder wil ik dat sociale karakter van de stad nog verder uit gaan bouwen. Waar we ons geld vandaan halen, hoe en waar we dat investeren en op welke manier onze organisatie werkt, heeft namelijk grote invloed op de dagelijkse levens van Amsterdammers. Ik wil dit vooral samen met alle ambtenaren en de stad gaan doen en hoop hierbij te kunnen putten uit mijn ervaringen als bestuurder bij Rochdale en andere functies die ik heb vervuld in het maatschappelijk domein.”