Door Carolien de Heer op 24 juni 2020

Maak financiële spreekuren snel bekender en toegankelijker

Om financiële spreekuren waar Amsterdammers terecht kunnen voor hulp bij hun financiën snel bekender en toegankelijker maken, heeft de PvdA Amsterdam samen met de VVD een initiatiefvoorstel ingediend dat door de coronacrisis extra urgent is geworden: “Een beetje hulp in deze moeilijke tijden kan een grote uitkomst zijn voor veel huishoudens,” aldus ons raadslid Carolien de Heer.

De Heer dient dit voorstel samen met Claire Martens (VVD) in in een periode dat het aantal bijstandsaanvragen in Amsterdam door verlies van baan of onderneming enorm hard stijgt: “Gelukkig beschikken we in Amsterdam over een vangnet met regelingen die voorkomen dat mensen in de financiële afgrond vallen, maar helaas maken nog niet alle Amsterdammers die daar recht op hebben gebruik van,” aldus ons raadslid Carolien de Heer. “In financiële spreekuren die georganiseerd worden in verschillende Amsterdamse buurthuizen, worden mensen op die regelingen gewezen, maar kunnen zij ook hulp krijgen bij betalingsachterstanden en belastingaangiftes of worden doorverwezen naar andere maatschappelijke organisaties. Dit kan een grote uitkomst zijn voor veel huishoudens.”

“Een beetje hulp in deze moeilijke tijden kan een grote uitkomst zijn voor veel huishoudens.” – Carolien de Heer

VVD-raadslid Claire Martens is het daarmee eens: “Bij financiële spreekuren kunnen Amsterdammers hulp krijgen bij het op orde brengen van hun financiële administratie. Deze spreekuren zijn vanwege de coronacrisis extra relevant. Veel bewoners die tot kort geleden financieel zelfstandig waren zitten nu zonder werk of kampen met teruglopende inkomsten van hun onderneming. Daarom willen wij dat de gemeente deze groep actief benadert, hen attendeert op deze mogelijkheid én deze spreekuren digitaal gaat aanbieden.”

Tevens roepen PvdA en de VVD in dit voorstel het stadsbestuur op te onderzoeken hoe publiciteitscampagnes de bekendheid met deze spreekuren kunnen vergroten en welke drempels Amsterdammers mogelijk ervaren om een spreekuur te bezoeken.

Het gehele initiatiefvoorstel van de PvdA en VVD is hier te lezen

Doe met ons mee!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.